0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her går grænsen for, hvad man må skrive i netdebatter

Helt overordnet gælder dansk lovgivning, hvis man ytrer sig på dansk på de sociale medier eller andre steder på nettet. Særligt fire bestemmelser i straffeloven er værd at se nærmere på, når du færdes online.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det, man tidligere kunne sidde og sige på værtshuse eller blandt venner i en lukket kreds, kan man nu blive dømt for, hvis man kommunikerer det online.

Det vurderer Sten Schaumburg-Müller, der er professor i mediejura ved Syddansk Universitet.

»Når man udtaler sig på nettet, kaldes det offentlig fremsættelse, og så kan det, man ellers lige sad og sagde til vennerne eller kammesjukkerne, være strafbart«, siger han og tilføjer:

»Ytringsfriheden er ikke absolut i Danmark. Heller ikke på internettet, hvor meninger og budskaber nemt kan nå ud til hele verden«.

Ulovligt at fremsætte trusler

Helt overordnet gælder dansk lovgivning, hvis man ytrer sig på dansk på de sociale medier eller andre steder på nettet. Særligt fire bestemmelser i straffeloven er værd at se nærmere på.

Det er for det første ulovligt at fremsætte alvorlige trusler mod nogen, online såvel som ude i virkeligheden.

»Man må gerne kalde statsministeren for en idiot. Men man må f.eks. ikke opfordre til at brænde vedkommendes bil af eller skyde vedkommende«, forklarer Sten Schaumburg-Müller.

Racismeparagraffen gælder

Også trusler eller forhånelser mod grupper — det, der populært går under navnet racismeparagraffen — kan give anledning til straf.

»Man må gerne sige, at vi har for mange muslimer i Danmark. Men man må f.eks. ikke skrive på Facebook, at man synes, de alle sammen skal sendes i koncentrationslejre«, siger Sten Schaumburg-Müller.

Trusler mod enkeltindivider eller grupper straffes med fængsel i op til to år, mens opfordringer til vold eller hærværk straffes med fængsel i op til et år.

Man må ikke opfordre til forbrydelse

Udover trusler kan man blive dømt for æreskrænkelser, også kaldet injurier. Der er dog ikke nogle nyere eksempler på dette i forbindelse med online-debatter, forklarer Sten Schaumburg-Müller.

Til gengæld er en anden bestemmelse, som ikke har været brugt i mange år, for nylig vagt til live. Den handler om at opfordre til forbrydelser generelt eller at billige alvorlig forbrydelse, herunder terror. Ytringer i denne kategori kan give fængsel indtil fire år.

»Det er lovligt at være imod moskéer. Men man må f.eks. ikke opfordre til nedbrænding af moskéer i Danmark. Så er det strafbart, også i en virtuel kontekst«, forklarer Sten Schaumburg-Müller.

Han tilføjer, at man også kan blive dømt for at have kommunikeret online, hvis det sker på et andet sprog til et publikum uden for landets grænser.

For hvis det kan bevises, at man sidder i Danmark og offentliggør noget på nettet, så er forbrydelsen begået i Danmark.

»I så fald ville det også gå under dansk strafferet«, siger professor Sten Schaumburg-Müller.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden