0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Over 200 forskere i opråb: Europa, det er på tide, at vi bliver uafhængige af vækst

Det stædige fokus på vækst splitter vore samfund, skaber økonomiskustabilitet og underminerer demokratiet, skriver over 230 forskere fra Europa i dette indlæg, der bringes i en række europæiske aviser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I denne uge samles forskere, politikere og planlæggere til en banebrydende konference i Bruxelles. Formålet med konferencen, som er organiseret af europaparlamentarikere fra fem forskellige parlamentariske grupper samt faglige og private organisationer, er at udforske mulighederne for en ’postvækst-økonomi’ i Europa.

I de sidste 70 år har vækst i bruttonationalproduktet (bnp) stået som de europæiske landes vigtigste økonomiske mål. Men i takt med at vores økonomier er vokset, er vores negative påvirkning af miljøet også taget til. Vi overskrider nu det forsvarlige råderum for menneskehedens aktiviteter på denne planet, og der er ingen tegn på, at de økonomiske aktiviteter bliver afkoblet fra ressourceforbruget eller forureningen i noget nær det påkrævede omfang. At løse europæiske landes sociale problemer forudsætter i dag ikke mere vækst. Det forudsætter en mere rimelig fordeling af de indtægter og den velstand, vi allerede har.

Vækst er også blevet sværere at opnå på grund af aftagende produktivitetsstigninger, mætning af markedet og ødelæggelser af økosystemerne. Hvis disse tendenser fortsætter, vil Europa muligvis opleve nulvækst i løbet af det kommende årti. Lige nu forsøger vi at stimulere væksten ved at øge gældsætningen, ophæve miljølove, øge arbejdstiden og afvikle det sociale sikkerhedsnet. Dette stædige fokus på vækst for enhver pris splitter vore samfund, skaber økonomisk ustabilitet og underminerer demokratiet.

Magthaverne har ikke været villige til at se disse problemer i øjnene – i hvert fald ikke før nu. EU-Kommissionens projekt ’Beyond GDP’ (ud over bnp, red.) blev omdøbt til ’GDP and Beyond’ (Bnp og det, der ligger ud over). Det officielle mantra er og bliver vækst – i nye klæder som ’bæredygtig’, ’grøn’ eller ’inkluderende’, men først og fremmest vækst. Selv FN’s nye bæredygtighedsmål taler om økonomisk vækst som et mål for alle lande uanset den fundamentale modsætning mellem vækst og bæredygtighed.

Den gode nyhed er, at der inden for forskningsverdenen og civilsamfundet er opstået en bevægelse, der arbejder for, at vi skal sætte os ud over vækst. Den går under forskellige navne forskellige steder: décroissance, Postwachstum, steady-state eller doughnut economics, prosperity without growth, for at nævne nogle få.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere