Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

»Du bør, når du ser nytårstalen, anvende muligheden til at være kritisk over for royalismen og det kongehus, der alt for sjældent møder kritik«, skriver to unge republikanere.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Unge republikanere: Dronningens nytårstale minder os om, hvor galt det står til i kongetro Danmark

Kongehuset er den mest udanske og skadelige institution overhovedet. En nytårstale kan ikke ændre på det faktum.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når dronningens nytårstale bliver vist på landets tv-skærme, vil forfatterne til dette indlæg for første gang se med. Vi er ellers stærkt imod kongehuset, men i år vil vi se med.

Det er gået op for os, hvad man som kongehusmodstander går glip af, hvis man ikke ser nytårstalen: et vigtigt indblik i, hvor galt det står til i det kongetro Danmark.

Når Margrethe holder sin tale, viser det, hvor middelalderligt et land vi stadig er. Som antiroyal kan man blot kigge rundt på sine royalistiske venner og familiemedlemmer, som de sidder dér dybt fortryllede foran tv’et. Ingen af dem går op i, at kongehuset er som gift for vores demokrati. De ser kun det ekstravagante glansbillede og tilbeder alt, der er kongeligt, uden eftertanke.

Royalisterne – det vil sige et skræmmende flertal af danskerne – har fuldstændig mistet deres kritiske sans, når det kommer til kongehuset. Men nytårstalen i sig selv er et bevis på, at vi alle bør være kritiske. For de fleste danskere er nytårstalen det eneste tidspunkt, de går op i kongehuset. Nytår er det eneste tidspunkt, hvor kongehuset tilnærmelsesvis giver noget tilbage til danskerne. Denne ene gang om året er alle pludselig blevet rendyrkede royalister, og kongehuset er den glade giver, der gør så meget godt for os alle.

Vi vil vove påstanden, at de færreste danskere i virkeligheden er rendyrkede royalister. Når det kommer til stykket, går langt de fleste af nytårstaleseerne ind for demokrati, retsstaten og lighed for loven, og de tilslutter sig det danske værdigrundlag med alle de frihedsrettigheder, der hører sig til. Og så bør man ikke samtidig være royalist.

Vi vil vove påstanden, at de færreste danskere i virkeligheden er rendyrkede royalister


Kongehuset er den absolutte modsætning til alt det. Det er den mest udanske og skadelige institution overhovedet. En nytårstale kan ikke ændre på det faktum. Vi ofrer vores principper og penge til en familie, der er født til at være hævet over alle os andre. En nytårstale er ikke det offer værd. Alligevel gør få modstand.

Det er derfor, vi i år vil se talen: for at minde os selv om, hvor galt det står til i Danmark. Hvor skadeligt kongehuset er, og hvor uhyggeligt ukritiske royalisterne er over for alt, der er kongeligt.

Du bør, når du ser nytårstalen, anvende muligheden til at være kritisk over for royalismen og det kongehus, der alt for sjældent møder kritik.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden