0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Morten Messerschmidt om Dansk Folkepartis klimapolitik: Vi skal ikke tvinge danskerne til at spise vegetarbøffer og køre på christianiacykler

En dansk klimapolitik må ikke handle om grønne overbud, men skal sikre, at forbrugerne tilskyndes til at vælge grønne løsninger, som forbedrer klimaet og gør os uafhængige af arabernes olie.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer (arkiv)/Politiken-Tegning
Foto: Mette Dreyer (arkiv)/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verden forandrer sig. Det er der intet underligt i. Men når man vender tilbage til dansk politik efter 10 år, virker nogle forandringer særlig markante. Især inden for energipolitikken, hvor jeg i sin tid var ordfører for Dansk Folkeparti, mærkes det tydeligt.

For 10 år siden var vedvarende energi rasende dyrt og helt umuligt uden massive offentlige tilskud. I dag har teknologien flyttet sig med stormskridt, og det er i stigende omfang muligt at producere el på vind og sol uden tilskud – eller i hvert fald næsten uden tilskud.

For 10 år siden var det uklart, om grøn el ville kunne erstatte olie til at opvarme vores huse og drive vores biler. I dag har vi sikret, at afgifterne på el til opvarmning falder, så danskerne kan fravælge oliefyret, få lavere varmeregning og samtidig blive mere energieffektive.

For 10 år siden var det en utopisk fremtidsdrøm, at elbiler kunne blive et reelt alternativ til benzin- og dieseldrevne biler i danske familiers hverdag, og at genopladning kunne klares på samme tid som en tankning. I dag er de godt på vej, og teknologien udvikler sig hastigt, selv om elbilerne endnu har sit folkelige gennembrud til gode.

I dag står det klart, at dele- og elbiler inden for få år vil forandre danskernes transportmønstre markant. Og takket være en energiaftale, som alle partier støtter op om, sender vi nu ikke automatisk den grønne regning videre til de dårligst stillede. Derimod brød det seneste forlig tendensen, at grønne tiltag og stigende skatter altid gik hånd i hånd.

Der er altså noget at glæde sig over. Men vender vi mønten, er udfordringerne også klare. For 10 år siden var det tydeligt, at islamistisk terror var en alvorlig trussel for Danmark. Sådan er det stadig, og vi har derfor både i Danmark og Europa en klar interesse i at blive energiuafhængige, så vi ikke fylder lommerne på