Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Babynavnemaskinen: Lav grafer for 7,5 million babynavnes udvikling gennem 119 år

Politiken har kortlagt den danske navnearv fra 1900 til 2018.

Her kan du søge på 7.764.507 babyers navne og se, hvordan det er gået med populariteten fra forrige århundredeskifte til i dag.

Velkommen til hovedopslagsværket i serien ’Babynavne fra 1900 til i dag’.

I nedenstående interaktive grafværktøjer kan du få tegnet udviklingskurver for de 3.844 hyppigst brugte fornavne i Danmark siden 1900.

Babynavne fra 1900 til i dag

Indtil i dag har det via Danmarks Statistik kun været muligt at se navnes udbredelse og udvikling tilbage til 1985, men ved at tage udgangspunkt i cpr-registerets oprettelse i 1968 har Politiken fået skabt et datasæt, der går tilbage til 1900.

Datasættet rummer ikke navne på personer, der er døde i perioden 1900-1968, men da der ikke formodes at være nogen sammenhæng mellem navnevalg og dødelighed, bør den enorme datamængde stadig give et retvisende billede af danske babynavnes udvikling siden 1900.

Politiken har bygget flere digitale indgange til datasættet, som du kan finde på denne overbliksside, og i denne artikel kan du læse en uddybende forklaring på datasættets tilblivelse.

2018 bød ifølge Danmarks Statistik på 61.476 nye babyer, og de deles om i alt 6.940 navne.

I Babynavnemaskinen nedenfor har vi nu tilføjet årgang 2018 med samme skel som tidligere versioner - nemlig at et navn skal være brugt mindst 5 gange i mindst af de 119 år siden 1900.

Det svarer til 96,5 procent af alle brugte babynavne i Danmark.

  • I den øverste søgemaskine kan du få et detaljeret overblik over et enkelt navns historie og i faktiske tal se, hvor mange der har fået navnet gennem mere end et århundrede.
  • I den nederste søgemaskine kan du indtaste op til fem navne samtidig og se navnenes relative popularitet i forhold til hinanden og de forskellige fødselsårganges størrelse.

De to søgemaskiner herover rummer data på 7.764.507 danske navngivninger, hvilket svarer til 96,5 procent af alle navne, danske babyer har fået siden 1900.

Kan du ikke finde dit navn her, er dine forældre altså lykkedes med at finde på et ganske unikt navn:)

Vil du alligevel gerne gå på opdagelse i de sidste 3,5 procent, skal du selvfølgelig ikke snydes.

Vi har samlet samtlige 89.241 navne i et mere forsimplet, men effektivt opslagsværk her. Dette værktøj er også velegnet til at søge på specifikke navnestammer: Hvor mange konstellationer indgår stammen ’Marie’ i eksempelvis.

God fornøjelse.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden