Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Olle Thorup
Foto: Olle Thorup

Amager Bryghus har vundet masser af priser og har eksisteret siden 2007. Nu åbner de deres første bar i København, Amager Bryghus Taproom i Indre By, men de har selvfølgelig planer om også at åbne et sted på Amager.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amagers ølsnedkere rykker til Indre By: Et af Danmarks bedste bryggerier åbner sin første bar i København

Det prisbelønnede Amager Bryghus åbner bar ved Nørreport og har planer om endnu en på Amager. Ibyen cyklede en tur til bryggeriet for at høre mere.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan lugte det, længe inden man kan se det. Amager Bryghus ligger i et industriområde på Amager, ikke langt fra Københavns Lufthavn, og omkring den store hvide lagerhal hænger en markant sødlig-sur lugt af mæsk. Men lige så uinteressant dunsten af mikrobryggeriets ølproduktionen er, lige så interessant skulle slutproduktet være.

Amager Bryghus har i hvert fald vundet adskillige priser. Blandt andet fik det i 2018 De Danske Ølentusiasters pris for årets bryggeri i 2018. Samme år vandt det også Den Danske Ølpris for »at være en af grundstenene i den danske ølrevolution«. Det har desuden fået flere europæiske priser, ligesom det er fast inventar på listen over verdens 100 bedste bryggerier på ratebeer.com.

Som forbruger har det imidlertid ikke været helt ligetil at smage på øllene fra Amager Bryghus. Enten skulle man finde en forhandler eller ølbar med flaskerne i sortiment, eller også skulle man lægge vej forbi bryggeriet og købe det direkte af bryggerne. Men 29. marts bliver det lidt nemmere. Her åbner Amager Bryghus nemlig en bar, Amager Bryghus Taproom, på Nørre Voldgade 27, lige ved Nørreport og Botanisk Have.

Det er et presset marked nu, kan vi godt mærke. Men mens det samlede ølsalg er faldende, er salget af craft beer faktisk stigende

Der bliver plads til cirka 70 mennesker, og en stor fadøl kommer til at ligge til omkring de 50 kroner, måske lidt mere, hvis det er en alkoholtung stout. Der vil være 15 haner at vælge imellem, og de fleste bliver selvfølgelig med øl fra Amager Bryghus, men ikke udelukkende.

»To tredjedele bliver amagerøl, en tredjedel bliver fra kolleger, som også laver sindssygt god øl. Det kunne være en belgisk duppel, som vi ved, vi ikke kommer til at lave. Man må også have noget selverkendelse og indse, at der er nogle øltyper, som der er andre, der laver meget bedre, end vi kan«, siger direktør Morten Valentin Lundsbak.

»Vores taproom bliver et sted, hvor det kommer til at handle om øllet, og hvor det er okay at nørde lidt. Vi vil gerne højne ølniveauet i København. Eller være med til det i hvert fald«.

Det begyndte med håndbrygning

Amager Bryghus åbnede i 2007. Det var de to gymnasievenner Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm, som begge er født på Amager, der i 3.g af HTX begyndte at håndbrygge for sjov.

I Jylland ville man nok bare kalde det for en svinestald, men her på Amager hedder det en eksklusiv erhvervsejendom

Lige så langsomt tog det fart, de vandt medaljer ved DM i håndbryg, og en dag havde de taget et lån i banken og åbnet et lille bryghus i et gammelt beskyttelsesrum på Amager. Efter 50 år uden et bryggeri fik Lorteøen igen sin helt egen øl.

Olle Thorup
Foto: Olle Thorup

Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm med deres fadlagrede øl.

»Allerede et par måneder efter begyndte vi at eksportere til udlandet«, fortæller Morten Valentin Lundsbak, da vi går en runde på bryggeriet.

»Vi lavede en øl, der hedder Hr. Frederiksen, som vi stadigvæk laver, der kom på top 50-listen på ratebeer.com, og så var der en amerikansk distributør, som hev fat i os. I dag eksporterer vi til 30 forskellige lande«.

I 2017 flyttede de til større lokaler og har nu tanke nok til at kunne brygge 30 forskellige øl. Lige nu benytter de kun halvdelen af bryggeriets kapacitet, men planen er at få tankene fyldt helt op.

»Vi har brygget her i lidt over et år nu. Da vi flyttede ind, var det jo bare en tom hal. I Jylland ville man nok bare kalde det for en svinestald, men her på Amager hedder det en eksklusiv erhvervsejendom«.

Men selv om Amager Bryghus er vokset en hel del, siden det bare var Morten og Jacob, der stod i en kælder og kogte bygmalt i en gryde, er ambitionen stadigvæk den samme.

Det vigtigste for os at blive ved med at lege. Det er også derfor, vi bliver ved med at invitere andre bryggerier ind og laver øl med dem

»Det vigtigste for os er at blive ved med at lege. Det er også derfor, vi bliver ved med at invitere andre bryggerier ind og laver øl med dem. Måske gør de tingene på en helt anden måde eller får nogle helt andre ideer«, siger Morten Valentin Lundsbak.

Siden de begyndte, er konkurrencen dog også blevet meget hårdere. Fra 2000 til 2017 er antallet af bryggerier i Danmark steget fra 18 til 197.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er et presset marked nu, kan vi godt mærke. Men mens det samlede ølsalg er faldende, er salget af craft beer faktisk stigende. Vi tror på, at folk begynder at gå mere op i kvalitet end kvantitet«.

Olle Thorup
Foto: Olle Thorup

Først Nørreport, så Amager

Amager Bryghus er da også langtfra det eneste craft beer-bryggeri, som har sin egen bar.

Nørrebro Bryghus har længe haft både restaurant og udskænkning i Ryesgade, To Øl har baren Brus, Mikkeller har utallige steder i København, og for nylig åbnede Broaden & Build bryggeri og bar i ét på Refshaleøen.

Hvordan kan det være, at Amager Bryghus først nu åbner for hanerne på deres egen beværtning?

»Vores fokus har nok ligget mere på øllet. Vi har været mere interesserede i alt det nørdede og ikke tænkt så meget på alt det andet«, svarer Morten Valentin Lundsbak.

Mange barer har desværre en tendens til at behandle øllet rigtig dårligt. De kan godt finde på at lade en fadølsfustage stå ude i solen, og det går ud over friskheden

»Men vi har klart manglet et sted, hvor vi kan præsentere, hvad vi kan. Vi håber, at folk kommer forbi og smager, at de der amagerdrenge altså kan noget«.

En anden bevæggrund for at åbne Amager Bryghus Taproom er, at de har fuld kontrol over, hvordan øllet behandles.

»Vi kommer til at have kølerum til vores fadøl, og vi kan sørge for, at øllet holdes koldt hele vejen fra bryggeriet til glasset. Mange barer har desværre en tendens til at behandle øllet rigtig dårligt. De kan godt finde på at lade en fadølsfustage stå ude i solen, og det går ud over friskheden«, siger Morten Valentin Lundsbak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og selv om de i første omgang åbner i Indre By, har de naturligvis planer om at åbne en bar på Amager også.

»Men vi vil gerne lige have svarene på, hvad vores brand kan, og om folk synes, det er hyggeligt. Det håber vi«.

Amager Bryghus Taproom. Nørre Voldgade 27, København K. Åbner 29. marts.

Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt