Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Amager Bryghus har vundet masser af priser og har eksisteret siden 2007. Nu åbner de deres første bar i København, Amager Bryghus Taproom i Indre By, men de har selvfølgelig planer om også at åbne et sted på Amager.
Foto: Olle Thorup

Amager Bryghus har vundet masser af priser og har eksisteret siden 2007. Nu åbner de deres første bar i København, Amager Bryghus Taproom i Indre By, men de har selvfølgelig planer om også at åbne et sted på Amager.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amagers ølsnedkere rykker til Indre By: Et af Danmarks bedste bryggerier åbner sin første bar i København

Det prisbelønnede Amager Bryghus åbner bar ved Nørreport og har planer om endnu en på Amager. Ibyen cyklede en tur til bryggeriet for at høre mere.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan lugte det, længe inden man kan se det. Amager Bryghus ligger i et industriområde på Amager, ikke langt fra Københavns Lufthavn, og omkring den store hvide lagerhal hænger en markant sødlig-sur lugt af mæsk. Men lige så uinteressant dunsten af mikrobryggeriets ølproduktionen er, lige så interessant skulle slutproduktet være.

Amager Bryghus har i hvert fald vundet adskillige priser. Blandt andet fik det i 2018 De Danske Ølentusiasters pris for årets bryggeri i 2018. Samme år vandt det også Den Danske Ølpris for »at være en af grundstenene i den danske ølrevolution«. Det har desuden fået flere europæiske priser, ligesom det er fast inventar på listen over verdens 100 bedste bryggerier på ratebeer.com.

Som forbruger har det imidlertid ikke været helt ligetil at smage på øllene fra Amager Bryghus. Enten skulle man finde en forhandler eller ølbar med flaskerne i sortiment, eller også skulle man lægge vej forbi bryggeriet og købe det direkte af bryggerne. Men 29. marts bliver det lidt nemmere. Her åbner Amager Bryghus nemlig en bar, Amager Bryghus Taproom, på Nørre Voldgade 27, lige ved Nørreport og Botanisk Have.

Det er et presset marked nu, kan vi godt mærke. Men mens det samlede ølsalg er faldende, er salget af craft beer faktisk stigende

Der bliver plads til cirka 70 mennesker, og en stor fadøl kommer til at ligge til omkring de 50 kroner, måske lidt mere, hvis det er en alkoholtung stout. Der vil være 15 haner at vælge imellem, og de fleste bliver selvfølgelig med øl fra Amager Bryghus, men ikke udelukkende.

»To tredjedele bliver amagerøl, en tredjedel bliver fra kolleger, som også laver sindssygt god øl. Det kunne være en belgisk duppel, som vi ved, vi ikke kommer til at lave. Man må også have noget selverkendelse og indse, at der er nogle øltyper, som der er andre, der laver meget bedre, end vi kan«, siger direktør Morten Valentin Lundsbak.

»Vores taproom bliver et sted, hvor det kommer til at handle om øllet, og hvor det er okay at nørde lidt. Vi vil gerne højne ølniveauet i København. Eller være med til det i hvert fald«.

Det begyndte med håndbrygning

Amager Bryghus åbnede i 2007. Det var de to gymnasievenner Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm, som begge er født på Amager, der i 3.g af HTX begyndte at håndbrygge for sjov.

I Jylland ville man nok bare kalde det for en svinestald, men her på Amager hedder det en eksklusiv erhvervsejendom

Lige så langsomt tog det fart, de vandt medaljer ved DM i håndbryg, og en dag havde de taget et lån i banken og åbnet et lille bryghus i et gammelt beskyttelsesrum på Amager. Efter 50 år uden et bryggeri fik Lorteøen igen sin helt egen øl.

Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm med deres fadlagrede øl.
Foto: Olle Thorup

Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm med deres fadlagrede øl.

»Allerede et par måneder efter begyndte vi at eksportere til udlandet«, fortæller Morten Valentin Lundsbak, da vi går en runde på bryggeriet.

»Vi lavede en øl, der hedder Hr. Frederiksen, som vi stadigvæk laver, der kom på top 50-listen på ratebeer.com, og så var der en amerikansk distributør, som hev fat i os. I dag eksporterer vi til 30 forskellige lande«.

I 2017 flyttede de til større lokaler og har nu tanke nok til at kunne brygge 30 forskellige øl. Lige nu benytter de kun halvdelen af bryggeriets kapacitet, men planen er at få tankene fyldt helt op.

»Vi har brygget her i lidt over et år nu. Da vi flyttede ind, var det jo bare en tom hal. I Jylland ville man nok bare kalde det for en svinestald, men her på Amager hedder det en eksklusiv erhvervsejendom«.

Men selv om Amager Bryghus er vokset en hel del, siden det bare var Morten og Jacob, der stod i en kælder og kogte bygmalt i en gryde, er ambitionen stadigvæk den samme.

Det vigtigste for os at blive ved med at lege. Det er også derfor, vi bliver ved med at invitere andre bryggerier ind og laver øl med dem

»Det vigtigste for os er at blive ved med at lege. Det er også derfor, vi bliver ved med at invitere andre bryggerier ind og laver øl med dem. Måske gør de tingene på en helt anden måde eller får nogle helt andre ideer«, siger Morten Valentin Lundsbak.

Siden de begyndte, er konkurrencen dog også blevet meget hårdere. Fra 2000 til 2017 er antallet af bryggerier i Danmark steget fra 18 til 197.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er et presset marked nu, kan vi godt mærke. Men mens det samlede ølsalg er faldende, er salget af craft beer faktisk stigende. Vi tror på, at folk begynder at gå mere op i kvalitet end kvantitet«.

Foto: Olle Thorup

Først Nørreport, så Amager

Amager Bryghus er da også langtfra det eneste craft beer-bryggeri, som har sin egen bar.

Nørrebro Bryghus har længe haft både restaurant og udskænkning i Ryesgade, To Øl har baren Brus, Mikkeller har utallige steder i København, og for nylig åbnede Broaden & Build bryggeri og bar i ét på Refshaleøen.

Hvordan kan det være, at Amager Bryghus først nu åbner for hanerne på deres egen beværtning?

»Vores fokus har nok ligget mere på øllet. Vi har været mere interesserede i alt det nørdede og ikke tænkt så meget på alt det andet«, svarer Morten Valentin Lundsbak.

Mange barer har desværre en tendens til at behandle øllet rigtig dårligt. De kan godt finde på at lade en fadølsfustage stå ude i solen, og det går ud over friskheden

»Men vi har klart manglet et sted, hvor vi kan præsentere, hvad vi kan. Vi håber, at folk kommer forbi og smager, at de der amagerdrenge altså kan noget«.

En anden bevæggrund for at åbne Amager Bryghus Taproom er, at de har fuld kontrol over, hvordan øllet behandles.

»Vi kommer til at have kølerum til vores fadøl, og vi kan sørge for, at øllet holdes koldt hele vejen fra bryggeriet til glasset. Mange barer har desværre en tendens til at behandle øllet rigtig dårligt. De kan godt finde på at lade en fadølsfustage stå ude i solen, og det går ud over friskheden«, siger Morten Valentin Lundsbak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og selv om de i første omgang åbner i Indre By, har de naturligvis planer om at åbne en bar på Amager også.

»Men vi vil gerne lige have svarene på, hvad vores brand kan, og om folk synes, det er hyggeligt. Det håber vi«.

Amager Bryghus Taproom. Nørre Voldgade 27, København K. Åbner 29. marts.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer