0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mine forældres skilsmisse var frygtelig. Nu er jeg er bange for at ende som dem

Ibyens brevkasse giver ugentlige råd til kvæstede hjerter. Denne uge handler det om skilsmisse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Str New/Ritzau Scanpix
Foto: Str New/Ritzau Scanpix

En af nyere tids grimmeste skilsmisser var det royale brud mellem Charles og Diana. Selv om det nok ikke er en af deres sønner, der har stillet ugens spørgsmål i Ibyens Brevkasse.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibyens brevkasse giver hver uge syrlige, sexede og ømme råd om kærlighed. Brevkasseredaktør er Felix Thorsen Katzenelson. Send dit dilemma til hjerte@pol.dk.

Ugens spørgsmål:

Kære brevkasse

Ligesom mange i min generation (jeg er 33) er mine forældre skilt. Det var en ret grim skilsmisse, der tog lang tid og meget arbejde for alle at komme igennem. De er ikke længere fjendtlige over for hinanden, men venner er de heller ikke.

Kan man forene angst for skilsmisse og lysten til giftermål?

På grund af det hårde brud er jeg selv blevet bange for at gifte mig. Men nu har jeg haft en meget sød kæreste i så lang tid (og sammen har vi et dejligt barn også), at det føles uundgåeligt med et bryllup. Og jeg vil egentlig gerne giftes, også på grund af kedelige bureaukrati-ting som arv. Men jeg kan også huske det der barn, hvis verden ramlede sammen dengang.

Kan man forene angst for skilsmisse og lysten til giftemål?

Kh

Det evige skilsmissebarn

Gæsteredaktør Karen Vallgårda:

Kære skilsmissebarn

Det lyder dejligt med en sød kæreste og et sødt barn – tillykke med det. Med din historie under huden kan jeg godt forstå, du er ængstelig for selv at kaste dig ind i et ægteskab. Men hvis du egentlig gerne vil, siger jeg: Go for it! Den helt store beslutning traf du, dengang du valgte at få et barn med din kæreste.

Man kan godt blive skilt uden at have været gift

Man kan godt blive skilt uden at have været gift. Det er jo ikke den formelle del af skilsmissen, der er traumatiserende – især ikke nu, når man kan ordne det med NemID og et par klik på nettet. Det er snarere sorgen, bitterheden og konflikterne, som et brud kan indebære, der nogle gange også går ud over børnene.

Måske kunne du lade brylluppet være en anledning til at snakke med din kæreste om din frygt for at komme til at følge dine forældres trælse eksempel. Omkring halvdelen af alle ægteskaber ender med skilsmisse, så det er ikke noget, man helt kan gardere sig imod. Men hvis I kan snakke åbent om jeres sårbarheder og usikkerheder, har I et ret godt udgangspunkt enten for et livsvarigt forhold eller for en respektfuld og ordentlig skilsmisse, skulle det komme dertil.

Og husk, man kan ikke forebygge sorgen ved at undlade at fejre glæden, så hvis din kæreste er klar på at blive gift, kan I jo bruge coronahiet til at planlægge en fest på den anden side af pandemien med fællesspisning, dans, masser af kys og uforbeholdne omfavnelser. Det kan måske få foråret til at spire lidt hurtigere frem.

Held og lykke

Karen

Brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson:

Kære skilsmissebarn

Ingen kan fortælle dig, om det ægteskab bliver lykkeligt eller ej. Brevkassen kan således hverken følge dig ned af kirkegulvet eller fortælle dig, at det er den værste idé. Der er ikke noget mærkeligt i at have lyst til noget og samtidig være bange for det.

Folk med dødsangst står også op og lever videre de fleste dage, men i virkeligheden er det jo ikke skilsmissen i sig selv, du skal være bange for. Det er jo bare fifty-fifty: 50 procents chance for, at I må logge på Borgerservice for at logge ud af hinandens liv, og 50 procents chance for, at I holder frem til enkedagene. Men ligesom med plat og krone er de to udfald i sig selv ikke så spændende, det handler om, hvad man har satset. Går du rigere fra ægteskabets væddemål?

Skilsmisseforældre er også forældre, kærestepar-forældre er også forældre

Jeg kender til ægteskaber, der er langt værre end skilsmisser, og til folk, som aldrig giftede sig, men alligevel var bedre ægtefolk end de fleste. Og ægteskab og skilsmisse har betydet mange forskellige ting gennem tidens løb. Også siden dine forældres koldkrigsdage.

Når man som du er i tvivl, så tror jeg, det hjælper at adskille det romantiske og det praktiske lidt. Hvis et bryllup kan hjælpe med nagende tanker om arvestridigheder, fælleseje og gensidig forsørgerpligt, så kan du jo indtræde i et fornuftsægteskab og se det som en eventuel fornuftsskilsmisse i den anden ende. En transaktion som enhver anden, med fortrydelsesret og kvitteringer.

Nu har I jo fået et barn, så nogen ville mene, at I allerede har knyttet bånd, til døden jer skiller. Skilsmisseforældre er også forældre, kærestepar-forældre er også forældre.

Jeg kan og vil ikke vælge for dig, men mønten er kastet allerede.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

PR/Omar

Ibyen guider:   Her kan du få mindst tre retter takeaway for maks. 200 kroner

Miriam Dalsgaard

»På grøntsagernes ankomstdag er stedet her det rene Hunger Games«:  Her er Københavns bedste asiatiske købmænd

PR/Brace

Her er 10 steder med fremragende takeaway ifølge Politikens madanmeldere

Gregers Tycho/RITZAU

Træt af gåturen om Søerne? Her er 5 dagsture ud af byen

Finn Frandsen

Normalt ville jeg aldrig afsløre dem. Men her får du mine 21 favoritter, når jeg skal bestille asiatisk takeaway

Jens Dresling