Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PILLET. Her ses et af de grellere eksempler på burhøns fra dansk æggeproduktion. (privatfoto)

PILLET. Her ses et af de grellere eksempler på burhøns fra dansk æggeproduktion. (privatfoto)

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister får kritik for glad burhønsesnak

Fødevareminister Karen Hækkerup er faldet for et skønmaleri, siger kritikere.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hønsene ser helt fine ud«.

»De har en flot fjerpragt og ser ikke ud til at lide overlast«.

»Jeg har intet imod, at folk køber den her type æg, for de kommer fra høns, der har det godt«.

Fødevareminister Karen Hækkerup (S) havde masser af ros, da hun 29. november var på besøg på en burhønseproduktion i Lem ved Limfjorden.

Men bemærkningerne, der stod at læse i Skive Folkeblad, har skabt furore blandt burhønsemodstandere. For ifølge kritikerne ser rigtig mange burhøns på ingen måde sådan ud, som de hvide pæne æglæggere i Lem, der netop var sat ind i burene.

Nøgne på ryggen og brystet
»Det er meget problematisk, at hun på den måde går ind og blåstempler produktionen. Hun ser et øjebliksbillede af en enkelt produktion, og kommer så med en generel bemærkning om, at alle burhønsens har det godt«, siger Lina Christensen, der sammen med Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum driver Næsby Hønseri.

Hønseriet opkøber udtjente burhøns, der skal sendes til slagtning eller laves til minkfoder, og formidler dem videre til danske haveejere, der gerne vil holde høns. Hun har besøgt otte æggeproduktioner i Jylland og fået i alt 495 høns af producenterne.

»De ser ikke sådan ud som dem, Hækkerup så. De fleste er hærgede i en eller anden grad. Og hver gang vi henter høns, har der været nogle slemme imellem. Nogle, der er helt nøgne på ryggen og på brystet, så de nærmest ligner døde kyllinger i køledisken. Det tyder på, at de er stressede og plukker fjerene af hinanden. Der er noget helt galt i den måde, de holdes på, når de ser sådan ud«, siger Lina Christensen.

Hækkerups udtalelser har fået mange til at kritisere ministeren på blandt andet hendes Facebook-side.

Fødevareministeren mener dog ikke, at hun blåstempler burhønsene.

I en mail til Politiken skriver Karen Hækkerup:

»Jeg bilder mig ikke ind, at burhøns har det lige så godt som hønsene på gårdspladsen. Jeg anerkender dog, at det er dyr til produktion, og at de produktionsforhold, jeg så under besøget, ikke ligner de skrækbilleder, som jeg husker fra 90'erne – lige meget hvilken dag jeg kommer på besøg. Her har skærpet lovgivningen virket, og det er jeg glad for. Jeg hverken stempler eller blåstempler buræg. Det er op til den enkelte forbruger. Hvis nogen spørger, foretrækker jeg selv økologiske de æg«, siger fødevareminister Karen Hækkerup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden