Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Præferencer. En ny undersøgelse afslører, hvilke julesmåkager, vi bager mest. Længst nede på listen er finskbrød, specier og krydderkager.
Foto: RUNE PEDERSEN (arkivfoto)

Præferencer. En ny undersøgelse afslører, hvilke julesmåkager, vi bager mest. Længst nede på listen er finskbrød, specier og krydderkager.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julesmåkagen over dem alle: Her er danskernes yndling

Hvert andet hjem bager selv julekager. Én bestemt småkage er en klar favorit.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandler, mel, sukker, smør, æg og vanilje.

Det udgør smagen af den lille kage med det karakteristiske hul i midten, som har indtaget danskernes hjerter i julen.

Vaniljekransene ligger nemlig på bagepladerne i over 60 procent af de hjem, som bager julekager. Det viser en forbrugerundersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Arla.

Førstepladsen blandt julesmåkagerne kan meget vel skyldes vaniljekransenes rene smag af sukker og vanilje, mener leder af Karolines Køkken, Tove Færch:

»Mange kan ikke lide kanel, man er i tvivl om, om der skal rigtig peber i pebernødderne, og brunkager kan laves på mange forskellige måder. Men vaniljekransene er altid de samme. Det er den samme rene, klassiske smag«.

BAG DEM SELV

Hun fortæller, at vi har svært ved at slippe de madtraditioner, vi er vokset om med i julen. Det gælder i høj grad også småkagerne. Derfor har det betydning, at vaniljekransene smager ens i hele landet, mener hun.

»Det kan bringe sindene i kog, hvis svigerfamilien ikke laver maden på samme måde. Selvfølgelig kan man også gå galt i byen med vaniljekransen, men det er en smag, som man kan lide i alle dele af Danmark«.

Pebernødden er et geografisk mysterium

Netop geografien spiller ind, når vi vælger, hvilke julesmåkager vi skal bage, viser undersøgelsen.

Selv om vaniljekransene overordnet er landets yndling, foretrækker et lille flertal i Sønderjylland og Østjylland og et stort flertal på Fyn alligevel brunkager.

Det giver god mening, at der er lokale præferencer med julesmåkager, mener Tove Færch:

»Vi er forbundet med den julemad, vi er vokset op med i vores barndom. Det kan ikke forklares på andre måder, end at vores at følelser med mad spiller en større rolle i julen. Det skal smage af den jul, vi kender«.

Alligevel er hun overrasket over forskellen i pebernøddebagningen.

PRØV HVIDE PEBERNØDDER

Ifølge forbrungerundersøgelsen laver 56 procent af de julebagende vest- og østjyder pebernødder. Men kun 19 procent af nordsjællænderne foretrækker den.

»Det er sjovt, at der er så stor forskel. Jeg har faktisk ingen idé om hvorfor«, siger hun.

Hver andet hjem bager selv småkager

Uanset småkagen er vi glade for julebag. 60 procent af de danske husstande bager julesmåkager - og ser man på vaniljekranse, er det ikke de nemme løsninger, danskerne vælger.

Vaniljekranse er nemlig sværere at bage end både pebernødder og brunkager, fortæller Tove Færch. Man skal have en kødhakker og bruge tid på at gøre dem runde, hvis det skal gå rigtigt til.

Foto: Rune Pedersen (arkivfoto)

FIND DE BEDSTE VANILJEKRANSE

Men i julen vil mange gerne tage sig den ekstra tid, fordi vi er sammen om det, mener hun.

»Når vi laver mad til og med hinanden, viser vi kærlighed og omsorg. Vi bruger en tid sammen, som man måske ikke finder til hverdag, og finder en ro med hinanden«.

»Og så dufter det fantastisk«, tilføjer hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden