Foto: Jens Dresling
Mad

Her er Danmarks 18 michelinrestauranter i 2015

Få det samlede overblik over de danske restauranter der tilsammen henter 21 michelinstjerner i år.

Mad

AOC: 2 stjerner

Spændingen var stor i kælderen på Dronningens Tværgade, da AOC, som både har et nordisk islæt og byder på et endog rigtig fint fransk køkken, skulle forsvare deres ene stjerne i Michelinguiden. Det lykkedes. Og så får AOC endda en stjerne mere oven i hatten. Derfor er AOC nu den tredje restaurant i København, som har to stjerner. Køkkenet styres af kokken Søren Selin (tidl. Alberto K til venstre i billedet), der tog over for Ronny Emborg. Indehaver og prisbelønnet sommelier Christian Aarø (til venstre) står for vinen.

»Jeg havde gået og haft tanken med mig selv om, at det måske godt kunne ske, men det er slet ikke noget, jeg har turde dele med andre. Men det er så sindssygt vildt at tænke på, at vi nu er i samme liga som dem her«, siger køkkenchef Søren Selin, mens han peger på listen med to-stjernede michelinrestauranter.

Læs mere om AOC

Noma: 2 stjerner

Fra 2010 til 2014 - med en undtagelse i 2013 - er Noma blevet kåret som verdens bedste restaurant, og mange madanmeldere mener, at Noma burde have haft sin tredje stjerne for sin ekstraordinære gastronomi baseret på nordiske råvarer som salturt, havtorn, myrer og kød fra grønlandske moskusokser. Det blev dog igen ved de to stjerner i år.

I køkkenet står Rene Redzepi og styrer slaget kompromisløst og kreativt. Senest i Japans hovedstad Tokyo, hvor Nomas kokke og tjenere i to måneder blæste internationale foodies og anmeldere bagover af begejstring på 37. etage af Mandarin Oriental Hotel.

Læs mere om Noma

Geranium: 2 stjerner

På Geranium i Parken huserer stjernekokken Rasmus Kofoed, der er kåret til verdens bedste kok. Toprestauranten i tårnet i Parken er sammen med Noma spydspidsen i Danmarks gastronomiske elite, og rygterne om en mulig tredje stjerne har sværmet de senere år. Det blev dog også ved de to i denne omgang.

Læs mere om Geranium

Restaurant Frederikshøj: 1 stjerne

Endelig. Wassim Hallal har i en årrække slået på tromme for, at Michelinguiden skulle tage et smut forbi hans restaurant ved Marselisborg Skovene i Aarhus. Det har de gjort i år. Og de var tydeligvis tilfredse med besøget. Wassim Hallal er derfor den første kok uden for København, der får en stjerne på skulderen.

»Det er helt fantastisk – det er en kæmpe lettelse…«

Hvordan skal du fejre det?

»Vi får fuldt hus i aften, så vi skal bare lave en masse dejlig mad til vores gæster«, smiler han.

Gastromé 1 stjerne

Søren Jakobsens og William Jørgensens nye sted åbnede i august og havde som ambition at hæve niveauet for restauranter i Aarhus. Og det gør de så sandelig med en stjerne i michelinguiden. »Vi lavede restauranten, fordi vi synes, at der manglede en restaurant på højt niveau i Aarhus midtby«, siger Søren Jakobsen om sin restaurant.

Substans 1 stjerne

Politikens anmelder gav Substans fem ud af seks hjerter i den seneste anmeldelse af restaurant Substans. Og nu formår køkkenchef Nicolas Min Jørgensen, som den tredje i Aarhus, at kokkere en stjerne hjem til smilets by.

Grønbech og Churchill: 1 stjerne

For den tårnhøje og meget dedikerede køkkenchef Rasmus Grønbech har Michelin i mange år været en ond ånd. Nu er han tilbage ved eget komfur, og kokken, der er i absolut topliga, beholder den eftertragtede stjerne.

Læs mere om Grønbech & Churchill

Relæ: 1 stjerne

Christian Puglisi og partnere driver en utraditionel gourmetrestaurant, hvor der serveres Noma-lignende mad skabt af regionale råvarer - og især grønt. Puglisi har tidligere arbejdet på både Noma og El Bulli, og beholder sin helt egen Michelin-stjerne.

Læs mere om Relæ

Den Røde Cottage: 1 stjerne

Anita Klemensen har en fortid på Søllerød Kro og 1.th, og nu driver hun den lidt hemmelige restaurant ved Strandvejen. Her laver hun mad i den absolutte eliteklasse til priser, der er til at forstå. Det er tredje i træk, at hun får en stjerne i Michelin-guiden.

Læs mere om Den Røde Cottage

Søllerød Kro: 1 stjerne

Køkkenchef Brian Mark Hansen er den 10. i den prominente rækken af køkkenchefer på Søllerød Kro. Michaud, Gericke, Cunningham og Cardenau er blot et udpluk af de stjernekokke, der har huseret i det nordsjællandske køkken. Kroen er kendt for ikke at være sparsom som med de dyre råvarer. Det betyder, at hvis de laver en trøffelmenu, så er retterne dækket til med trøfler. Kroen har haft en Michelin-stjerne siden 2007.

Læs mere om Søllerød Kro

Era Ora: 1 stjerne

Siden 1997 har Era Ora været fast inventar i Michelinguiden og høstet roser hos de hjemlige madskribenter. Era Ora kører ikke a la carte, men serverer udelukkende menuer, der består af 9 til 14 små retter fra det norditalienske køkken. I de sidste ti år har Andrea Guglielmi bag været førstemanden bag komfuret, men for nylig overdragede han den store kokkehue til den 25-årige Nicola Fanetti. Hans mål er at opretholde kadencen i høsten af michelinstjerner.

Læs mere om Era Ora

Kiin Kiin: 1 stjerne

Mange gned øjnene, da Henrik Yde-Andersen og Lertchai Treetawatchaiwong i august 2005 åbnede en gourmet-thairestaurant på indre Nørrebro. Et kvarter, der er mest kendt for natklubber og kebabbarer. Men parret fik hurtigt vendt mistro til begejstring, og i 2008 fik Kiin Kiin sin første Michelin-stjerne.

Læs mere om Kiin Kiin

Kokkeriet: 1 stjerne

»Vi lægger en ære i at nytænke den gastronomiske arv, som vi er vokset op med – og iblandt«. Den lille restaurant beholder igen i år stjernen. Kokkeriets nyfortolkninger af det danske køkken er tydeligvis noget, som går rent ind michelinanmeldernes hjerter.

Læs mere om Kokkeriet

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formel B: 1 stjerne

Formel B har haft en michelinstjerne siden 2004 - et år efter kokkene Kristian Møller og Rune Jochumsen overtog stedet og fintunede det med et klassisk fransk køkken baseret på de bedste danske råvarer. Og på trods af et nyt, mere afslappet koncept har restauranten beholdt sin stjerne de sidste to år.

Læs mere om Formel B

Kadeau: 1 stjerne

For trejde gang har Kadeau fået en michelinstjerne til København. Og det har Bornholm på en måde også. For restaurant Kadeau på Christianshavn er drevet af bornholmere og serverer primært mad lavet af bornholmske råvarer. Derfor er dagens tildeling af en stjerne i den prestigefyldte røde guidebog både en belønning af restaurant Kadeau og af Bornholms fødevareproducenter.

Læs mere om Kadeau

Clou: 1 stjerne


Tvillingebrødrene Jonathan (i køkkenet) og Alexander (i restauranten) Berntsens får for anden gang en stjerne for det simple køkken på Clou i Borgergade.

»Less is more, og det lever Clou op til på fornemste vis«, skrev Politikens anmelder og gav og fem stjerner ved seneste besøg.

Læs mere om Clou

Marchal: 1 stjerne

Ronny Emborg har for nyligt sagt jobbet op for at drage på michelinstjernejagt i New York. Her skal han være køkkenchef på den to-stjernede michelinrestaurant Atera.

Nu vil Ronny Emborgs souschef gennem flere år, Christian Gerhard Gadient, overtage ledelsen af Marchals køkkenteam. På Hotel D'angleterre bespiser gæster fra hele verden, og både kort og indretning bærer mere præg af international hotelluksus end nordisk minimalisme.

Læs mere om Marchal

Studio: 1 stjerne

Den tidligere køkkenchef hos Noma Torsten Vilgaard serverer mad inspireret af Norden, men uden den tunge dogmatik, der kan præge dele af det nynordiske køkken. Vildgaard vil hellere hæve smagsniveauet end at fokusere 100 procent på, at skaffe råvarer fra det lokale landskab.

Læs mere om Studio

12 danske restauranter med Bib Gourmand

Desuden har 12 restauranter fået titlen Bib Gourmand, som gives til restauranter, der leverer god mad til rimelige priser:

Rebel

Pluto

Bror

Marv & Ben

Frederiks Have

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kødbyens Fiskebar

Restaurant Melee

L'Altro antiristorante

Famo

Enomania

Hærværk, Aarhus (Ny)

Pondus, Aarhus (Ny)

Det betyder, at Orangeriet og Søren K har mistet deres Bib Gourmand-status.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden