Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Perfektion. Geranium leverer 21 retter, der alle er oppe og synge. Her er restaurantens berømte kulmule, der blev årets ret i 2015.
Foto: DITTE VALENTE/Politiken

Perfektion. Geranium leverer 21 retter, der alle er oppe og synge. Her er restaurantens berømte kulmule, der blev årets ret i 2015.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»3.200 kroner er latterligt dyrt - men du vil huske det resten af livet«

Man kan få en charterferie til Tyrkiet til samme pris som en aften på Geranium - er det pengene værd?

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens anmelder Joakim Grundahl har før svunget sig op de helt store nagler efter et særligt godt restaurantbesøg. Men her er et skudsmål fra Politikens anmeldelse af Geranium, som man trods alt ikke ser særlig ofte:

»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvordan mad kan smage bedre«.

Geranium er Rasmus Kofoeds og sommelier Søren Ledets kærlighedsbarn, en elegant restaurant på ottende sal i Parken i København med udkig til grønsværen på den ene side og byens tage og Øresund på den anden side. Den eksklusive restaurant fik for nyligt og sensationelt en tredje stjerne i Michelinguiden, og dermed blev en del af en lille klub på 116 restauranter i verden, der har fået den indflydelsesrige guides fornemmeste udmærkelse. Men hvad kan Kofoed og co., der får folk og få op at flyve.

Joakim Grundahl, hvad gør den så god, hvis du skal forklare det for almindelige mennesker?

»Først og fremmest er det oplevelsen af at komme ind og få 21 retter - 21 retter - hvor der ikke er en eneste svipser eller ligegyldighed i mellem. Man ryster lidt på hovedet 21 gange over, hvor godt det smager. Det er vel også det, der skal til for at få tre stjerner i Michelinguiden. Hvis man skal bruge mange penge på mad og ikke er ude efter det vilde eksperimenterende, så vil jeg anbefale at lægge pengene på Geranium. Det er både så imødekommende, samtidig med at der under velsmagen ligger en nysgerrighed og en eksperimenterende iderigdomhed som garant for, at det aldrig bliver kedeligt«..

Er det den bedste restaurant i Danmark?

»Det er et skide svært spørgsmål. Herhjemme sammenligner vi ofte Noma og Geranium, og der vil jeg sige, at de to vildeste oplevelser, jeg har haft, netop har været på de to restauranter. Men om den ene er bedre end den anden, kan man ikke sige. Noma kan kortslutte en masse forestillinger om, hvad velsmag er og hvad mad kan, så man går helt fortumlet derfra, mens man efter et besøg på Geranium går helt lykkelig og opløftet derfra. Det gør dem til fundamentalt forskellige oplevelser. Jeg har fået retter på Geranium, som er det bedste, jeg nogensinde har smagt. Og så har de en vinmenu, som er meget mere pleasende end Nomas. Her er både oversøiske, franske, østrigske, italienske og spanske, og ligesom maden har vinen en mere velsmagende, klassisk og indtagende karakter. Det er så pissegodt«.

Det koster 1.800 kroner for maden og 1.400 for vinmenuen, altså 3.200 kroner pr. mand for en aften. Hvad skal man mene om det?

»Jeg synes, det er latterligt, hvor meget det koster at spise på gourmetrestauranter, men det er jo ikke, fordi der sidder nogle kokke og tager ågerpriser. Det er, fordi de skal holde et vist serviceniveau, de kan ikke fylde op med hundredvis af gæster, de kan ikke tage to seatings (to hold spisende på en aften, red.), og så går de ikke på kompromis. Man skal ikke tænke på dem som griske pengemænd«.

Men er det pengene værd?

»Jeg vil sige det sådan, at hvis man er typen, der tager med kæresten ud at spise tre-fire gange på et halvt år, hvor man bruger 1.500 kroner pr. gang, så kunne jeg godt anbefale, at man nøjes med at gå ud en gang på et halvt år og fyrede alle pengene af på Geranium«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kan jo sagtens få en charterferie til Tyrkiet for 3.000 kroner, men det er ikke nødvendigvis noget, man husker 10 år efter. Jeg vil vove at påstå, at et besøg på Geranium vil man huske resten af sit liv. Samtidig vil jeg sige, at prisniveauet på mellemklasserestauranter i København for manges vedkommende er alt for højt, og to mennesker kommer lynhurtigt op på 1.800-2.000 kroner, hvis de skal ud og opleve gastronomi. Og det er langt fra altid, at det er så mange penge værd. Sammenligner du den oplevelse med, hvad du får for 1.200 kroner mere på Geranium, så er Geranium ikke for dyrt«.

Hvad siger Geranium og den oplevelse man får der, om niveauet herhjemme?

»Det er det synlige tegn på, at niveauet er løftet. Prøv at se hvor mange flere stjerner, der er kommet til byen. Det er kulminationen på en opadgående kurve, der har været i ti år. Det betyder også, at det er sværere at få seks hjerter i Politiken. Jeg vil gerne reservere de seks hjerter til, når noget er outrageous godt frem for bare vanvittig godt. Restauranter, der skilte sig ud som helt særligt for ti år siden, vil ikke nødvendigvis få seks hjerter i dag. Barren er hævet«, siger han.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Dahlager eller Mad, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden