0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Marie Holm: Tre opskrifter med artiskokker

Heldige franske skolebørn får artiskokker til frokost. Vi bør også favne den fantastiske spise.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen

Den kan næsten ikke blive mere fransk end artiskokker og en perfekt vinaigrette.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Artiskokken ligner mest af alt noget, der ikke vil spises – men det skal den! Kogt og varm eller lun med smeltet smør, en cremet sauce som hollandaise eller mousseline eller kold med tatarsovs, mayo, smør og citron eller vinaigrette. Friteret, sauteret eller for de små violette eksemplarers vedkommende rå. I risotto, på pizza, i tapenade. Der er så mange vidunderlige måder at angribe tidslernes konge på. Eller tidslernes blomst for at være helt præcis.

I Frankrig er en kogt artiskok med vinaigrette almindelig kantinemad på skolerne – som forret! De heldige franske børn spiser artiskokkerne kolde, og det foretrækker jeg også, alt imens jeg dypper bladene i det, jeg kalder den perfekte vinaigrette. Den har jeg lært at lave af en dame med fransk blod i årene, og den er også meget dejlig i en grøn salat. Hemmeligheden er en skefuld fed cremefraiche og verdens mindste riv hvidløg, som runder den klassiske vineddike-olivenolie-dijonsennep-emulsion af.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere