0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fermenteringens usandsynlige rockstjerne: Mød Sandor Katz, der lærte hele verden at se skønheden i bakterier

Sandor Katz’ nye bog drager paralleller mellem mælkesyrebakterier og vores kulturelle og politiske liv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Catherine Opie
Foto: Catherine Opie

Sandor Katz’ bog ’The Art of Fermentation' modtog i 2013 den prestigefyldte James Beard Award i USA.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Han kalder sig selv en fermenterings-fetichist, mange kalder ham et orakel, og The New York Times har beskrevet ham som en »usandsynlig rockstjerne på den amerikanske madscene«. De seneste års genopdagelse af fermentering i madlavning starter med den amerikanske forfatter Sandor Ellix Katz, som lagde fundamentet med sin kogebog ’Wild Fermentation’ i 2003.

Det var, ti år efter at han forlod en karriere i lokalpolitik i New York og flyttede til et queersamfund langt ude på landet i Tennessee, hvor han begyndte at eksperimentere med fermentering og støvsugede biblioteket for historisk information. Og det blev »hans private besættelse«. Sandor Katz lever med hiv, og selv om han ofte har understreget, at man ikke må se fermenteret mad som en mirakelkur, så tilskriver han sin kost en vigtig rolle i at styrke immunforsvaret.

Hans seneste bog, ’Fermentation as Metaphor’, udkommer i oktober. Det lilla-grønne billede på coveret, der ligner noget fra et indiealbum, forestiller en tempehsvamp fotograferet gennem et elektronmikroskop. I bogen bruger han bakteriebilleder til at zoome ind på det fermenterede liv i vores mad for at løfte det til noget kunstnerisk og for at drage paralleller mellem den mikrobielle færden og aspekter af vores kulturelle udvikling. Fra politik til identitet.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere