0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Modsvar: Digitale læremidler efterlader ikke børn på skyggesiden, men kan være vejen frem

Der findes masser af evidens for positive effekter af it i skolen, men vi bør skelne langt skarpere mellem social og faglig brug af it.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
Arkivtegning: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der foreligger efterhånden en del forskning, der dokumenterer positive effekter af at integrere it i skolens fag. Derfor er det med en vis forundring, at vi kan konstatere, at Politiken gentagne gange har formidlet det synspunkt, at der ikke er evidens herfor.

Senest er det debatredaktør Poul Aarøe Pedersen, der skærper retorikken i et debatindlæg 2. november under overskriften ’Ny digital kløft efterlader de fleste børn på skyggesiden – med deres iPad’.

Alene overskriften vidner om en grov generalisering og dæmonisering af effekterne. Dykker man ned i indlægget, bygger de dramatiske udsagn på et spinkelt grundlag. En OECD-rapport fra 2015 tages til indtægt for vidtgående konklusioner, som vi har vanskeligt ved at finde dækning for i selve rapporten.

Vi forholder os kritisk til såvel utopiske tekno-optimister som dystopiske tekno-pessimister

Lad os tage argumenterne et ad gangen, men først vil vi kort præsentere grundlaget for vores kritik.

I det nationale videncenter for læremidler (Læremiddel.dk) er vi i gang med en international kortlægning af de seneste fem års forskning i effekterne af it i grundskolens fag. Det billede, vi kan tegne, er betydelig mere nuanceret end den myte om mangel på evidens, der er ved at brede sig i medierne.

Undersøger vi den målte effekt i forhold til brug af forskellige former for digitale teknologier, ser vi, at langt de fleste studier dokumenterer positive effekter. Det gælder såvel elevernes faglige som deres sociale udvikling. Samtidig peger studierne på, at virkningerne af it afhænger af flere forhold, som ikke kun har med it i sig selv at gøre.

Det samlede billede er, at it både kan have positive og negative effekter. Afgørende faktorer er, hvordan man underviser med it, hvilke typer af it der er tale om, hvilke forudsætninger man har, og med hvilket formål man anvender teknologien. Derfor er det ikke så simpelt, hvordan man omsætter den omfattende forskning til indkøb og anvendelse af it.

Pointen er kort fortalt, at hvis man f.eks. primært anvender ensporede digitale træningsprogrammer, så får man, ikke overraskende, en ensidig undervisning, der bidrager negativt til elevernes alsidige udvikling. Bruger man til gengæld digitale simulationer til eksperimenter i naturfag og dynamiske geometriprogrammer til kompleks problemløsning i matematik, så bidrager it til faglig fordybelse og øget engagement.

Vi bør skelne langt skarpere mellem social og faglig brug af it og supplere med direkte undervisning i teknologiforståelse