0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lad os få en lov, der forbyder annoncer for sodavand

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk
Foto: Per Marquard Otzen/per.marquard.otzen@pol.dk
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konflikten mellem stadig dyrere behandlingsmuligheder og utilstrækkelige midler til at drive et behandlingsfokuseret sundhedsvæsen synes uløselig. For læger, der står midt i konflikten med de konkrete patienter, må det se ud som en naturlov, at højere levealder er lig med mere sygdom. I et valgår har politikerne travlt med at love øgede bevillinger til behandlingsvæsenet. Det lyder mere handlekraftigt end klogt.

Muligheden for at løse den ellers uløselige konflikt hedder forebyggelse: at holde mennesker raske og udsætte kræft, diabetes, blodpropper i hjerte og hjerne, demens og smerter i muskler og led. Det er faktisk muligt, men det kræver politisk opbakning, hvis det skal virke for alle.

Viden mangler vi ikke. I de sidste 20 år er der sket en stor videnskabelig udvikling om kost, rygning, alkohol og motion (KRAM), ulykker, fysisk og psykisk arbejdsmiljø i forhold til sundhed og sygdom. Der er nu et solidt, vidensbaseret grundlag for en forebyggelse af sygdom i bevægeapparat, hjertesygdom, allergiske sygdomme og kræft. Det kræver viden, overskud og viljestyrke at leve sundt. Det er let og fristende at leve usundt.

I et borgerligt-liberalt samfund er forebyggelse et individuelt anliggende og den enkeltes ansvar. Den mest vidende og ressourcerige tredjedel af mennesker vil gøre brug af den viden, der findes. Det er lige præcis det, der sker. Det ser ud, som om en masse mennesker motionerer regelmæssigt og spiser sundt, men statistikken taler sit tydelige sprog. Men mere end to tredjedele af befolkningen har ingen gavn af den store viden. Uligheden i sundhed er stadig tydelig. Det vil blive ved, indtil der tages et politisk ansvar for en forebyggelse, der gælder for alle. Vi tror for lidt på forebyggelse.

For nylig kom det frem, at der er 8,1 millioner lægekonsultationer årligt på grund af besvær med ryg, nakke og andre led. Hvad diskuterer politikerne? Om patienterne skal kunne gå direkte til fysioterapeut med tilskud uden lægehenvisning. Ingen siger: Hov, hvad er der galt med en befolkning på 5 millioner mennesker, der har brug for 8,1 millioner konsultationer hos læge om året på grund af lidelser i bevægeapparatet? Er det ikke noget, vi som politikere skal gøre noget ved?

Forebyggelse er mulig: Det lykkedes at stoppe rygning på store arbejdspladser og til familiefester – trods svær modstand fra producenter, lobbyister, politikere og velartikulerede rygere. Først da der blev taget politisk ansvar med lovgivning, blev ophør med rygning også til gavn for de mindst privilegerede. Godt gået, kun 50 år efter at rygningens mange skadevirkninger blev videnskabeligt bevist.

Men så fik vi også en opskrift på forebyggelse, der kan bruges på andre områder. Tag for eksempel en anden stor – og videnskabeligt underbygget – sygdomsfremkalder: det store forbrug af sukker. Cola og anden sodavand har en nøglerolle. Det pisker på kroppens insulinproduktion og dermed på trangen til mere sukker: mere sodavand, saftevand, slik, kager, brød af underlødigt mel – og dermed alt det andet, der sammen med cola og sodavand danner grundstammen i tilbudsavisernes annoncer. Sodavand er nemt at sælge, holdbarheden er lang, avancen er høj, det skaber afhængighed – og omsætning!

Lad os få en lov, der forbyder annoncer for sodavand. Lad os få en lov, der påbyder, at der på sodavandsflasker skal stå: Sodavand gør dig fed, træt og sukkerafhængig og øger din risiko for ledsmerter, sukkersyge, blodpropper og kræft. Og lad sodavand få en svært tilgængelig plads i supermarkeder. Sukkerindustrien er stærk og vil kæmpe imod med næb og kløer, modargumenter og afledninger. De ved godt, at sodavand er nøglen til et stort og vedholdende sukkerforbrug.