Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tyrkisk. Læseren får en tilgængelig introduktion til det klassiske tyrkiske køkken - fra dolma til delight.
Foto: Rukiye Benli

Tyrkisk. Læseren får en tilgængelig introduktion til det klassiske tyrkiske køkken - fra dolma til delight.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

4 hjerter til det enkle tyrkiske køkken

Rukiye Benli har som den første dansker med tyrkisk baggrund skrevet en kogebog, der hylder det autentiske, tyrkiske køkken. Den er tilmed enkel og nem at gå til.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det nuværende Tyrkiet er kun en svag afglans af det osmanniske rige, der i sine velmagtsdage i 1600-tallet strakte sig fra lidt uden for Wien i Østrig, ud over hele Mellemøsten og helt ned til midt i Nordafrika.

Men osmannernes indflydelse er stadig stor. Ikke mindst på det madmæssige område. Osmannernes krigere blev nok trængt tilbage fra vores del af verden. Men i stedet har vi fået en stor og fredelig gruppe tyrkiske medborgere, der er med til at præge vores brug af grøntsager og krydderier.

Den danske madkultur anno 2016 ville ikke være den samme uden dette ”kosttilskud” fra Tyrkiet.

Rukiye Benlis bog, der tager udgangspunkt i hendes eget tyrkiske køkken, føjer sig smukt ind i denne osmanniske madtradition. Hendes køkken er godt nok det tyrkiske bondekøkken, sådan som hendes familie har bragt det med til Danmark fra den anatolske højslette, men den underliggende osmanniske indflydelse mærkes hele vejen igennem.

Masser af grønt, yoghurt og feta

Langt de fleste af Rukiye Benlis opskrifter er vegetariske. Det tyrkiske køkken er et fattigmandskøkken og derfor som skabt til vores dages indstilling til, at der ikke skal ødsles med råvarerne. De skal bruges med respekt for naturen. Er der opskrifter med kød, er det mest lam eller kylling. Den muslimske hverdag sætter sit præg. Men den tyrkiske oksekødsbolle kòften – den danske frikadelles forfar – er da med. Og Rukiye Benli serverer også en superlækker gang oksetværreb med pastrami og hvide bønner. Måske ikke lige en sommerspise, men en god ret til de lidt køligere efterårsaftenener.

Yoghurt og fetaost spiller en stor rolle i ganske mange af opskrifterne.

Mens jeg forleden sad i haven med Rukiye Benlis bog i hånden stak min genbo hovedet indenfor. Han blev meget betaget af enkeltheden i opskriften på f.eks. smørristet brød med feta. Den gik han fluks og velfornøjet hjem og tilberedte, som snack til drinksene.

Overkommelige opskrifter

I det hele taget er Rukiye Benlis bog præget af en enkelthed i opskrifterne. Hvor mange andre mellemøstbøger kan tage pusten fra selv den bedste, er Rukiye Benlis overkommelig. Der skal ikke bruges ti eller tyve forskellige ingredienser i hver af retterne. Alle de ting Rukiye Benlis omtaler i sine opskrifter er til at købe i et hvert respektabelt supermarked. Og ellers er der efterhånden ret godt med tyrkiske grønthandler spredt ud over hele Danmark.

Mens indholdet er let at gå til, kan jeg ikke sige det samme om formatet. Det er tidens tendens, at kogebøgerne også skal tage sig ud. De bliver større og større, desværre samtidig med at typografien ofte bliver mindre. Jeg ved ikke hvordan andre har det. Mine kogebøger skal ikke nødvendigvis ligge på sofabordet, de skal kunne finde en plads i mit køkken. Og det kan Rukiye Benlis desværre ikke. Det har hendes bog i øvrigt tilfælles med en stor del af de kogebøger, der udkommer i denne tid. Og det er en skam.

Så til forlæggerne: fint med de fine bøger, men vi er nogle stykker der gerne vil have kogebøgerne tilbage, hvor de hører hjemme – i køkkenet. Og i et format som vi kan håndtere og har hyldeplads til.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden