0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Klumme: Tjek hvem der har sponseret forskning af din mad

Harvard-forskere blev betalt af sukkerindustrien og undlod at undersøge sukker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tina Nielsen
Foto: Tina Nielsen

Sukker. I starten af 1960'erne fandt amerikanske forskere tegn på, at sukker havde betydning for hjertekarsygdomme, men sukkeret blev senere udeladt af deres forskning. Anden forskning har påvist, at sukker har en indvirkning.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvad tror du? Hvad skal du undgå at spise, hvis du vil undgå hjerte-kar-sygdomme? Mættet fedt? Eller sukker?

De fleste af os vil nok sige mættet fedt, for det er, hvad vi har fået at vide igen og igen. Mættet fedt, fyldt, som det er, med kolesterol, er skidt for hjertet. I sidste uge viste det sig, at den amerikanske sukkerindustri i 1960’erne betalte forskere på Harvard 46.000 dollars i nutidspenge for at udelade sukker i deres forskning af årsager til iskæmisk hjertesygdom (hjerteanfald, fordi kranspulsåren er blokeret) – den hyppigste dødsårsag blandt voksne, 17 millioner dør årligt på verdensplan ifølge WHO. Herhjemme er cirka 150.000 personer ramt af sygdommen.

Forskere på universitetet i Californien har haft adgang til de interne dokumenter omkring forskningen dengang, og konklusionen i deres analyse er ret klar: I begyndelsen af 1960’erne fandt de omtalte Harvard-forskere indikationer på, at både sukker og mættet fedt kunne have indflydelse på iskæmiske hjertesygdomme. De havde såmænd også talmateriale på Danmark, der tydede på det. Alligevel kommer Harvard-forskerne i en undersøgelse i 1965, sponseret af sukkerindustrien, frem til, at fedt og kolesterol er den store synder.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts