Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bergamotten  er en krydsning mellem en bitterappelsin og en art sød citron og forener egenskaber fra begge.
Foto: Line Thit Klein

Bergamotten er en krydsning mellem en bitterappelsin og en art sød citron og forener egenskaber fra begge.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bergamotter: Tre opskrifter med den vidunderlige citrusfrugt

Sæsonen er kort, så det er med at springe til, når de skønne bergamotter er landet. Marie Holm koger marmelade, salter dem til senere brug og bager en tærte med marengslåg a la en fransk citrontærte.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bergamok! Hvis jeg skulle skrive en top-10 over mine absolutte råvarefavoritter, ville bergamotter stå på listen. Og det ville ikke være på sidstepladsen. Selv hvis du ikke har smagt de stærkt aromatiske citrusfrugter, kender du garanteret deres smag alligevel, for det er bergamotter, der parfumerer verdens nok mest kendte aroma-te, earl grey.

Det er også bergamotter, der giver smag til alle børns hadebolsje nummer et: althea! Sådan nogle havde min oldebedste altid i sin bonbonniere – sammen med mentolbolsjer, og hvis man var heldig også schweizerdrops – og de skinnende orange bolsjer med den parfumerede, letbitre smag var dem, der blev ladt tilbage til mere voksne ganer.

Bergamotten er en ganske særlig råvare. Og for os, der er fans, er det med at gå amok i dem, når det er sæson. Det er det nemlig kun nogle få måneder om året. I gode bergamotår dukker de første eksemplarer op i grønthandlen i december, og de år får vi bergamotbudding nytårsaften, men ellers er det januar og februar, der er bergamotmåneder.

Hvad er en bergamot så, sådan botanisk set? En bergamot er en krydsning mellem en bitterappelsin (a la pomerans) og en art sød citron. Ligesom hos slægtningene er det særligt i den olieholdige skræl, der sidder aromastoffer, og så i saften selvfølgelig, som er mere aromatisk end citronsaft og samtidig lidt mindre sur.

I Frankrig kalder man af og til bergamotten for citron doux, sød citron. Bitterheden sidder særligt i den hvide del af skrællen, og der er stor forskel på, hvor voldsom den er. Det er min erfaring, at de små orangegyldne bergamotter, der ligner pomeranser lidt, er mindre bitre end de store, grove grøngule.

Jeg foretrækker de første, når jeg koger marmelade, og de sidste, når jeg salter. De små bliver hurtigt ret bløde af saltningen, fordi skallen er så tynd – der er det rarere med bergamotter med mere gods i. Til gengæld giver den tynde skal mindre bitterhed til en marmelade, og det er meget rart, når man koger thin cut marmelade, altså marmelade af tynde skiver af den hele frugt inklusive altså den bitre del af skallen.

Saften af bergamotter bruger jeg til cremedesserter som nævnte budding og til bergamotfromage – find bare din yndlingsopskrift på citronfromage, og udskift citronen med bergamotte – og jeg bruger den til bergamotcurd og til en sød bergamotgratin og til en fantastisk fransk bergamottærte med earl grey-marengs, som du får opskriften på her. Desuden kommer jeg den gerne i dressinger til kålsalater – den klæder særligt grønkål og rosenkål, synes jeg.

Hvor køber du dem så henne, de vidunderlige bergamotter med den særegne parfume? Det er ikke altid lige nemt … Hos gode grønthandlere – spørg, om de kan skaffe dem, hvis der ikke står nogen fremme. Nogle gange hos den gode kogekone Camilla Plum på hendes Fuglebjerggaard, som heldigvis også er en netbutik af samme navn, så der kan fragtes bergamotter til døren, uanset hvor i landet du bor. Andre gange hos de gode økologer på Aarstiderne.com, som også sender til døren. Uanset hvor, er det kun i sæsonen – så husk, den er kort, og gå bergamok, mens du har chancen!

Bergamottærte med earl grey-marengs

Foto: Line Thit Klein

Bergamottærte med den fineste, letbitre og citrussede parfume – ren altheabolsje i tærteform. Jeg kan anbefale dig at lave dobbelt portion af mørdejen, når du alligevel er i gang. Dels er den nemmere at røre sammen, når mængden er større, dels er den dejlig at have liggende i fryseren, hvor den holder sig en måneds tid.

Bergamotmarmelade

Foto: Line Thit Klein

Vidunderligt klistret og i bittermarmeladegenren – kogt af hele bergamotter, som skæres i tynde skiver. Det er lidt et mas at skære ud og fjerne kerner, men resultatet er det hele værd. En varmt gylden eller grønlig marmelade, alt efter hvilken type af bergamot du får fingre i, med en stærkt parfumeret smag af bitter bergamot. Fantastisk på en bolle med smør, til ost eller i fine kager med flødeskum.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Saltede bergamotter

Foto: Line Thit Klein

Saltede bergamotter er fantastiske i marokkanske taginer og andre simreretter. Jeg er vild med at bruge dem som ’drys’ på frisk mozzarella eller burrata sammen med persille eller basilikum og virkelig god olivenolie. De er også dejlige vendt sammen med letkogte rosenkål, hasselnødder, citronskal og smeltet smør eller på alle typer af stegt kål.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

    Henter…

    Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

  • Skyline, København.

    Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

  • Du lytter til Politiken

    Julian Assange og turen nedad
    Julian Assange og turen nedad

    Henter…

    WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden