Nymindgabmalerne er ikke nær så kendte som skagensmalerne, fynbomalerne, bornholmermalerne og odsherredsmalerne, men kunstnerkolonien i det gamle fiskerleje i Vestjylland syd for Ringkøbing Fjord har fået en ordentlig omgang med malerkosten.
Nymindegab Museum slår 24. juni dørene op i helt ny klæder. Væk er det 12 meter lange skelet fra en kaskelothval udenfor, og det samme gælder Lønnepigen eller rettere hendes blå kjole fra jernalderen, som blev fundet i 1969.
Efter en gennemgribende renovering til 3 millioner kroner vil det vestjyske museum i den gamle sparekassebygning på Vesterhavsvej koncentrere sig om malerkunsten, fortæller direktør Claus Kjeld Jensen fra Vardemuseerne, som Nymindegab Museum hører under.
»I 1800-tallet var Nymindegab verdens udkant, som de færreste kendte, og hvis de havde været her, ønskede de ikke at vende tilbage. Kun et hjulspor førte til Nymindegab, men om sommeren var her et leben uden lige. Der blev fisket og festet. Det var Roskilde Festival i to måneder, og der lugtede ligedan. Esepigerne gravede orm og satte dem på kroge for fiskerne. Til gengæld fik de alle indvoldene, som de kogte tran på, og det lugtede«, siger Claus Kjeld Jensen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind