Danmark ligger på en global fjerdeplads, når det kommer til mængden af elektronik, der smides ud. Vi producerer ikke mindre end 24 kg elektronikaffald per person per år, skriver seniorrådgiver Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd. Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: EHRBAHN JACOB

Danmark ligger på en global fjerdeplads, når det kommer til mængden af elektronik, der smides ud. Vi producerer ikke mindre end 24 kg elektronikaffald per person per år, skriver seniorrådgiver Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd. Foto: Jacob Ehrbahn

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Seniorrådgiver i cirkulær økonomi: EU er enig om et klimahensyn, der virkelig kan blive en succeshistorie, hvis medlemslandene går med

For første gang nogensinde bliver der i EU stemt om nye krav til produkters levetid og reparationsegnethed. Nu er det afgørende, at medlemsstaterne vedtager lignende og gerne endnu mere ambitiøse regler.

Debatindlæg

Har du nogensinde prøvet at smide et produkt ud, fordi det efter alt for kort tid er holdt op med at fungere og ikke er egnet til reparation?

De fleste har nok på et tidspunkt stået i den frustrerende situation. Mange forbrugerprodukter holder nemlig ikke længe nok, og de er lavet på en måde, som gør dem nærmest umulige af reparere. Men det kan snart være fortid.

I disse uger bliver det afgjort, om vi i højere grad skal kunne reparere vores elektriske produkter. For første gang nogensinde bliver der i EU stemt om nye krav til produkters levetid og reparationsegnethed. Det skal afgøres, om det såkaldte Ecodesign-direktiv, som blandt andet indeholder krav til energimærkning af produkter, nu også skal omfatte krav, som i høj grad vil forbedre produkters miljøprofil.

En undersøgelse fra Eurobarometer viser, at 77 pct. af borgere i EU hellere vil reparere end kassere. Desværre er det langtfra den samme andel defekte produkter, der bliver repareret. Det skyldes høje priser på reparationer, og at det ofte er umuligt at få fat i reservedele eller reparationsmanualer.

Det er et must, at det fremover bliver muligt at reparere og genbruge alle elektroniske produkter

Den gode nyhed er, at man for en måned siden i EU blev enig om nye regler for køleskabe og frysere. Produkterne skal fremover kunne leve længere, og de skal kunne repareres. Nu er det afgørende, at medlemsstaterne vedtager lignende og gerne endnu mere ambitiøse regler for andre forbrugerprodukter såsom mobiltelefoner og køkkenelektronik. Der er gode grunde til at forbedre vores produkter. Elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden, og det trækker store veksler på vores miljø og klima. Danmark ligger på en global fjerdeplads, når det kommer til mængden af elektronik, der smides ud. Vi producerer ikke mindre end 24 kg elektronikaffald per person per år.

Det er et must, at det fremover bliver muligt at reparere og genbruge alle elektroniske produkter. Derfor er det afgørende, at EU-afstemningerne om Ecodesign-direktivet falder ud til fordel for miljøet. Det vil medvirke til at mindske overtrækket på vores miljø- og klimakonto og samtidig spare forbrugerne for mange penge. Og så vil der tilmed blive skabt nye jobs.

Disse nye tiltag kan virkelig blive en af succeshistorierne i EU i forhold til en indsats over for ressourceforbrug og klimaforandringer. Det Økologiske Råd opfordrer til, at Danmark går til forhandlingerne med et klart mandat om at stemme ja til og arbejde for et mere ambitiøst Ecodesign-direktiv.

I Sverige har de eksempelvis fjernet momsen på reparation af udvalgte produktgrupper, så forbrugernes økonomiske incitament til reparation øges. I Danmark burde vi gøre det samme.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce