0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
IByen guider

Den bedste gademad i København? Her er 10 skarpe bud

Streetfood eller gademad? Kald det, hvad du vil. Vi har samlet 10 håndholdte hits til din sommer i København.

6. juli 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Normalt er de københavnske gademadsmarkeder overrendt af turister, og det er aldrig til at få en plads ved bord- og bænkesættet og ved de, ahem, ’hippe’ europallemøbler, man kan slænge sig i, når ellers først man har overlevet køen og fået maden i hænderne.

Men i år ser det anderledes ud, og så er det med at udnytte muligheden for at lege turist i egen by.

Du kender allerede Ibyens store årlige Cheap Eats-liste med anbefalinger til de bedste billige måltider i byen.

Her giver madskribent David A. Dyrholm Nielsen anbefalinger til noget af den bedste gademad denne sommer i København.

1.

Natural Blue

Rejer og chips ved Inderhavnsbroen

Mens mange gademadsmarkeder fungerer som en slags trykkammer og testområde for aspirerende – men endnu ikke etablerede – restauratører, er det lykkedes Broens Gadekøkken at få succes med en omvendt tilgang. Her driver allerede etablerede kokke og restaurantinvestor-typer mere afslappede madboder, hvor de kan eksperimentere med retter, der er mere tilgængelige end dem, de normalt serverer på de opvarmede tallerkener inde bag murene.

Et strålende eksempel er den fremragende fiske- og skaldyrsrestaurant Iluka, der i denne sæson har udvidet med boden Natural Blue ved madmarkedet for enden af Inderhavnsbroen. Her har ejer og køkkenchef, australske Beau Clugston, kreeret forskellige håndholdte godbidder, der alle er anbefalelsesværdige.

Natural Blue ved Broens Gadekøkken.

Bedst er den Instagram-venlige shrimp roll, der altså ikke som sådan er en rejerulle, men derimod en aflang, smørpenslet briochebolle, der flækkes på midten og så ellers stoppes med små, spændstige fjordrejer badet i røget smør. Under rejerne har Clugston gemt en sprød salat af iceberg og løvstikke vendt i en blåmuslingeemulsion, og skal der ekstra knas på drengen, serveres hapseren med både chips og syrlige jødiske dild-pickles.

Det er måske mere en snack end et decideret måltid, men jeg slipper gerne 95 kroner for en tallerken med råvarer af den kvalitet.

Natural Blue. Broens Gadekøkken. Strandgade 95, Kbh. K.

2.

Will at the Bridge

Dan Dan-nudler på dansk

Will Smith – kokken, ikke den rappe fyr fra L.A. – landede i hovedstaden for mere end 10 år siden, og siden har australieren (hov, endnu én!) haft godt gang i blusset. Først under de fem år som souschef på den trestjernede michelinrestaurant Geranium, senere som køkkenchef i egen hytte, den nu lukkede Format i det renoverede Skt. Annæ Hotel.

Nu laver den australskdanske kok sichuanesiske specialiteter fra boden Will at the Bridge ved Broens Gadekøkken på den anden side af vandet, og for 160 kroner kan man slå sig ned ved havnefronten med en god håndfuld dumplings i chiliolie, en stor skål med Dan Dan-nudler og en flaske med læskende lemonade i favnen.

PR
Foto: PR

Will at the Bridge hos Broens Gadekøkken.

Mens de små, vegetariske dumplings er forholdsvis anonyme i smagen, er der ualmindeligt meget smæk for skillingen i den brune papskål med nudler. Den decideret mundlammende sichuanpeber byder ind med blomsternoter og citrusfrugter, mens den stærke og let bitre sesamdressing smyger sig om de elastiske nudler og fyldet af hakket svinekød, kikærter og forårsløg. Samtidig er portionen af sådan en størrelse, at selv den værste maverumlen kan afhjælpes.

Will at the Bridge. Broens Gadekøkken. Strandgade 95, Kbh. K.

3.

Gasoline Grill

Den håndholdte klassiker

Klart, det er ikke decideret ophidsende med burgeranbefalinger. Jeg ved det. Alle kan vel lave en burger, right? Nej. I hvert fald ikke lige så godt som Gasoline Grill. Der er en grund til, at kæden har spredt sig til nærmest alle kvarterer i byen, og de er også at finde ved Broens Gadekøkken.

Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Gasoline Grill.

Det økologiske kød til bøfferne hakker de selv, den økologiske potato bun er svampet på toppen og smørstegt i midten, den økologiske cheddar smelter på den helt perfekte måde, så alle huller og sprækker i bøffens sprøde overflade fyldes af blød, orange ost.

Er der meget mere at sige? Næ. Smid 80 kroner, og lev livet.

Gasoline Grill Street Kitchen. Broens Gadekøkken. Strandgade 95, Kbh. K.

4.

Grillfisken

Grillet fisk på Reffen

Mens Broens Gadekøkken ligger mere eller mindre midt i byen, er der lidt længere til Reffen. Det ellers største madmarked i København lå før på Papirøen, men den populære lokation måtte lade livet til storkapitalen, og så rykkede boderne ellers ud mod spidsen af Refshaleøen.

PR
Foto: PR

Grillfisken på Reffen.

Når først man er kommet derud, gælder det om at finde grillmutter Gro Georg Jensen. Hun har siden åbningen af madmarkedet drevet boden Grillfisken, hvor hun langer dagens friske fangst op på støbejernsristen og efterfølgende over disken.

Det er lidt af et scoop, for mens man på diverse madmarkeder næsten altid kan finde et bredt udvalg af burgere, nudler og tacos, har kun få knækket koden til noget så tilsyneladende simpelt som en saftig fisk med sprødt skind og en duft af åben ild.

Grillfisken. Reffen. Refshalevej 167, Kbh. K.

5.

The Real Greek

Ægte græsk fastfood

Åh, den græske gyros. Den relativt beskedne spise kan være virkelig ringe, griset til i stegefedt som dit værste mareridt om usund og snasket hurtigmad.

Men hos de græske gutter Lazaros og Theologos fra The Real Greek bliver den håndholdte dej- og kødpakke taget alvorligt, og tak for det.

PR
Foto: PR

The Real Greek.

Det seje og luftige fladbrød omslutter en betydelig mængde velkrydret kød og et par fritter, der holdes i skak af frisk agurk, tomat og millimetertyndtskåret rødløg. For 99 kroner kommer pakken med en sidevogn af pommes og dip, og de kartofler er saltet så voldsomt, at hjertet både hopper og slår lidt hurtigere (af bare begejstring). Grækerne laver ligeledes en vegetarisk version.

Det er ikke stor kunst. Det er bare god fastfood.

The Real Greek. Reffen. Refshalevej 167, Kbh. K.

6.

Hija de Sanchez

Taco, taco, taco

Inde ved Israels Plads er der nok at vælge imellem. Selv om Torvehallerne ikke som sådan er et madmarked a la Reffen og Broens Gadekøkken, serveres der alligevel en betydelig mængde gademad fra boderne midt på torvet og langs de åbne glasfacader i de to haller.

Med udsigt til Rolf Roda Reilinger og Josef Salamons røde stenmonument troner mexikansk-amerikanske Rosio Sanchez og hendes taquería Hija de Sanchez. Selv efter flere år ved Torvehallerne er der ingen metaltræthed at spore, og håndværket og råvarerne er stadig af tårnhøj kvalitet.

Anders Rye Skjoldjensen
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Hija de Sanchez.

De bløde og skrøbelige tacos laves på masa af majssorten Maiz criollo, som Sanchez selv importerer fra små landbrug i Mexico, og fyldet skifter dagligt. Denne anmelders personlige favoritter tæller bl.a. spejlæg med tomatsalsa og chili, kalvetunge med salsa verde og selvfølgelig klassikeren med citrusbraiseret svinekød. Tre fine tacos, der går godt som en frokost eller et let aftensmåltid, koster 105 kroner.

Husk ekstra servietter og på forhånd at undskylde over for din date, for man (okay, jeg) ligner unægteligt lidt af en idiot, når saften løber ned ad hagen, mens man (ja ja, jeg) med hovedet på skrå forsøger at stoppe munden med majs og kød, inden indholdet smuldrer ud mellem fingrene. Det er ligesom en del af oplevelsen.

Hija de Sanchez. Torvehallerne. Frederiksborggade 21, Kbh. K.

7.

Kopan Street

Koreaner på hjul

I modsatte ende er den undseelige foodtruck Kopan Street parkeret.

Her kalder de sig selv for en slags koreansk mad-ambassade, og skålen med veldampede hvide ris, rød og spicy kimchi samt bulgogi, altså marineret og stegt oksekød, fungerer fremragende som både kulturudveksling og til at stille sulten. En portion koster 69 kroner, og skal den være ekstra stor, må man slippe 89 kroner.

PR
Foto: PR

Kopan Street Food ved Torvehallerne.

Skal der spises på farten, på cyklen, på din Segway, så kan den lille, buttede dejpakke hoddeok (40-60 kroner) med fyld af f.eks. hakket kimchi tages med i én hånd.

Kopan Street. Torvehallerne. Frederiksborggade 21, Kbh. K.

8.

Omegn & Venner

Snackpølse, paté og øl


Skal det være rigtig let, som i virkelig simpelt (men lækkert!), så snup fem lange snackpølser – åh, den chorizo – og en fadøl fra Møn hos delikatessebutikken-møder-spisebaren Omegn & Venner i Torvehallerne. Eller måske en tallerken med en skive paté en croûte, et glas cider og et par cornichoner. Eller en klump ost, lidt godt smør og en humpel brød.

PR
Foto: PR

Paté en croûte fra Omegn & Venner

Det behøver ikke at være avanceret (fair nok, paté en croûte kræver et vist håndelag) for at være uhyrligt godt. Kvalitet koster, men ikke meget mere end en togtur til Køge. Tur-retur.

Omegn & Venner. Torvehallerne. Frederiksborggade 21, Kbh. K.

9.

Den økologiske pølsemand

En dansk klassiker

Man kan ikke snakke gademad uden at runde en dansk klassiker: den ristede med det hele. Pølsevognen har ifølge bogen (med den ualmindeligt skønne titel) ’Pølsevognens fortællinger’ af Anna-Kaya Frello & Henrik Leach været fast inventar i bybilledet siden 1921, så vi nærmer os altså et 100-års jubilæum.

Mens mange af de gamle, helt klassiske vogne er kradset af og forsvundet, har enkelte forsøgt at forny genren. Ikke ved at ændre på konceptet, men ved at erstatte halvfabrikata og E-numre med håndlavede produkter af gode råvarer.

Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Den Økologiske Pølsemand.

Den Økologiske Pølsemand, der i folkemunde blot kaldes DØP, holder til ved Rundetårn og ved Helligåndskirken, og her er alle ingredienser i hotdoggen 100 procent økologiske. Den ristede kommer med svampet brød, ketchup, grov sennep, remoulade, syltede agurker, rå og ristede løg og så selvfølgelig en pølse. Skal det være rigtig frækt, så prøv ostepølsen med Vesterhavsost fra Thise Mejeri. Sådan en omgang koster 37 kroner.

Den Økologiske Pølsemand. Flere steder i byen.

10.

Johns Hotdog Deli

... og en mere

Ved Hovedbanegården finder vi endnu en klassiker i byen: Johns Hotdog Deli.

John Michael Jensen er Danmarks pølsekonge, skinkekutterens kaptajn, efterhånden en legende i København. Han er uddannet kok og konditor, men i mere end 10 år har han arbejdet med pølser og brød. Både fra vognen, men også i de senere år fra den faste adresse i Kødbyen (sidstnævnte er netop lukket, men Dr. John leder nu efter nye lokaler).

Cicilie S. Andersen
Foto: Cicilie S. Andersen

Johns Hotdog Deli.

Pølserne er lavet af bornholmske Slagter Hallegård, og de er – det siger sig selv, også selv om John ikke som sådan skilter med det – af fritgående dyr. De hjemmelavede relishes og dressinger er også overvejende økologiske, og en ristet hotdog koster 32 kroner.

Johns Hotdog Deli. Ved Hovedbanegården.

Læs mere:

IBYEN

Thai. Indisk. Etiopisk. Mexicansk:  Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

Ibyen guider:  15 nye spisesteder i København, du gerne vil kende

Ibyen guider:  Den ultimative guide til dig, der vil på svampejagt i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Nyheder

Anmeldelser