Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Courtesy of Alex Tizon and Family / The Atlantic
Foto: Courtesy of Alex Tizon and Family / The Atlantic

Lola blev foræret væk som husslave.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Disse historier fangede politiken.dk's læsere i 2018: Historie om nutidig slave, nostalgi med Paul Simon, prins Henrik i billeder og ægteparret, som overlevede hiv

De følgende 10 historier, er dem, Politikens læsere har brugt længst tid på i 2018. Med læsetider på op over 6 minutter er det et godt billede af, hvad I læsere lader jer fascinere af.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er dem, som mener, at journalistikken er trængt.

Af fake news, af youtube-videoer af egern på vandski og af troløse læsere, som bare ikke gider læse avis.

Men krisen er overdrevet – i hvert fald, hvis man ser på de artikler, som politiken.dk’s læsere brugte mest tid på at læse i det forgangne år.

Listen er nemlig helt renset for pelsdyr og Trump, men fyldt med seriøs kvalitetsjournalistik. Se listen over de 10 historier, der blev brugt mest tid på her:

1: Sand fortælling om nutidig husslave

Alle os, der er fan af fortællende journalistik, kan ikke få armene ned over, at den her historie blev læst over hele verden. Den er skrevet af Alex Tizon og var trykt i det amerikanske magasin The Atlantic.

Courtesy of Alex Tizon and Family / The Atlantic
Foto: Courtesy of Alex Tizon and Family / The Atlantic

Familien er samlet - Lola sidder til højre i billedet.

Historien handler om kvinden Lola, som skribentens mor får forærende som ’husslave’ af sin far tilbage i 1940’ernes Filippinerne. Kvinden bor og arbejder for familien og følger med, da de rejser til USA - et helt livs arbejde uden løn og anerkendelse. En tekst om kolonihistorie, hemmeligheder, psykologiske mekanismer og immigration. Suverænt krydsklippet mellem fortiden og Tizons taxitur på vej ud for at strø Lolas aske.

Artiklen skabte en voldsom debat - og skal man generalisere lidt, så forsvarede filippinerne Tizon, mens amerikanerne fordømte ham for ikke at have kæmpet mere for Lolas frihed. Debatten nåede han dog ikke at opleve, da artiklen om Lola blev hans sidste. Læs eller genlæs her:

2: På tur med den psykiatriske ambulance

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Hans Henrik Ockelmann, overlæge i psykiatri på Psykiatrisk Center Glostrup.

Den artikel, læserne hang ved næstlængst tid, var Politikens Anders Legarth Schmidts reportage fra en psykiatrisk ambulance. Psykiater Hans Henrik Ockelmann rykker ud, når en psykisk syg har brug for hjælp uden for åbningstiden.

Ud over, at vi hører om nogle af de smertefulde skæbner, så tegner artiklen også et billede af psykiatrien, efter de store gamle institutioner lukkede, og psykisk syge over en kam rykkede ud i eget hjem. »Hvorfor ender vi altid i grøfterne?«, spørger psykiateren.

3: En helt, som er svær at holde af

Sådan betegnede Politiken-journalist Bo Søndergaard om Paul Simon, da sangskriveren spillede sin afskedskoncert i New York.

Evan Agostini/AP
Foto: Evan Agostini/AP

Paul Simon under en af sine 'Homeward Bound'-afskedskoncerter i New York.


»Er det lige meget, om man er et lille menneske, hvis man er en stor kunstner

?«, spørger Bo Søndergaard i teksten, som ikke kun tager os med til New York, men også til Husum i 1982 og slutter med en livsvisdom, der ikke skal røbes her. Læs selv og se den super nostalgiske billedside:

4: Carsten Jensen er, som han er

Forfatter og debattør Carsten Jensen krævede ret til at tale, som han vil i det her interview i anledning af sin bog:

’Kældermennesker. Om populisme og besværet med at være menneske’.

Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Forfatter Carsten Jensen. 

Læs eller genlæs:

5: Ægteparret, som troede, at de skulle dø af aids

I 1985 fik Per Avsum og Jørn Grønbech konstateret hiv. Lægerne gav dem 10 år at leve i. Så de gik i gang med at »rydde op« efter sig. I 1990 købte de et lille hus i Svaneke. Men syge blev de ikke.

Nu er der gået 33, siden de fik diagnosen. Og på det gravsted, de havde købt i København, er der i årenes løb

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

I 1980'erne drev Jørn Grønbech og Per Avsum den ikoniske butik Roger i København. Her er de fotograferet i Svaneke.

blevet plads til venner og bekendte i stedet.


6: Eksklusivt interview med en taber

Politikens interview med Hillary Clinton i anledning af, at hendes bog’ Hvad skete der?’ udkom på dansk. Og netop spørgsmålet om, hvad der egentlig skete, var der mange, som gerne ville have svaret på.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Patrick Semansky/AP
Foto: Patrick Semansky/AP

Hillary Clinton ved en tale i juni 2017.

Læs selv her:

7. Kim Walls forældre - et år efter

Forældrene til journalisten Kim Wall, som blev dræbt i den rædselsfulde ubådssag, udgav i november en bog om deres datter, retssagen og tiden siden.

.

8. Farvel til Prins Henrik i billeder

Tilbageblik på et helt liv, som tegner et portræt af prins Henrik.

Lars Hansen
Foto: Lars Hansen

Kronprinsesse Margrethe med sin forlovede grev Henri de Monpezat på Frederiksborg slot i 1966.

Fra ambassadesekretæren, som kom til Danmark og ligner en filmstjerne, over årene som familiefar og til den gråsprængte digter.

Tag med på rejsen i

9. De misbrugte filmbørn

Projektet, som Politikens Frauke Giebner og Sandra Brovall lavede i samarbejde med journalister fra Impact TV, er netop blevet nomineret til den fine Cavlingpris.

Serien er allerede præmieret af Foreningen for Undersøgendes Journalistik, som tildelte journalisterne foreningens formidlingspris.

I artiklerne afdækker journalisterne, hvordan voksne i 1970’erne ly af produktionen af ungdomsfilm slap af sted med gentagne seksuelle overgreb på børn og unge. Ofrene fra dengang stod modigt frem. Andet kapitel i serien har en læsetid på over 4 minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10: Klog tale til kronprinsen

»Det her eventyr skal handle om en prins, der ikke som alle andre behøvede at finde ud af, hvad han skulle være, når han blev stor. Men som netop derfor måtte bruge ekstra lang tid og mange kræfter på at finde ud af, hvem han var«, lyder en bid af Nils Thorsens tale til kronprinsen, som fyldte 50 år i år.

Og hvem har ikke lyst til, at den vise mand taler for en.

Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Tiden flyver. Mary Donaldson og kronprins Frederik i tiden før deres bryllup.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden