0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jeg prøver som en sindssyg at undskylde for, at jeg er tyk, for min belastning af samfundet og for min eksistens. Jeg vil blot bede om, at vi tykke må være her - i hvert fald bare lidt endnu. Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lad mig dog være fed i fred

Vi har aldrig gået så meget op i slankekure og motionscentre. I det ræs har jeg altid været den store taber.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg lever i en verden, hvor vi ser op til udmagrede anorektiske modeller og idoler, som er voldsomt underernærede.

Mediebilledet er fuldt af sundhedsprogrammer og sundhedsidealer, der får os til at blive helt forpustede.

Jeg lever i en verden, hvor man tilbeder en size 0, og tykke mennesker er dumme. Vi har aldrig tidligere gået så meget op i slankekure, skyr, motionscentre, crossfit, speltkerner, slankepiller og kalorietællere, som vi gør nu. Vi lever ikke i nuet, men i den fremtid, vi gerne vil opnå, det er menneskers lod. Det stopper aldrig!

Jeg vejer for meget, alt for meget. Vi er mange danskere, der vejer for meget, og det er efterhånden blevet en fedmeepidemi. Mange lever ulykkeligt i deres krop, for aldrig før har der været så mange krav til, hvordan man bør se ud.

Den ene dag er kaffe farligt, den næste dag vand, en tredje riskiks – og hvad mon der sker i morgen? Fødevarestyrelsen er netop kommet med deres nye kostråd, og aldrig før har listen været så lang og så udførlig.

Værsgo og spis. Velkommen til sundhedsidealet!

Jeg har vejet for meget, siden jeg var ganske lille, kun afbrudt af et ophold på julemærkehjem og fire magre år.

Jeg har kæmpet med min vægt side om side med andre ulykkelige børn, der ligesom jeg selv blev et let offer i skolegården. At veje for meget i barndommen er ikke sjovt. Jeg dyrkede sport flere gange ugentligt og var en af skolegårdens flittigste til fodbold, men alligevel kom kiloene snigende; maden var forkert.

Min mor havde ikke midlerne eller kræfterne eller overskuddet, så færdigretterne, de lette løsninger, var hverdag.

Da jeg blev ældre, gjorde mediebilledet og omgivelserne mig bevidst om, hvordan man burde se ud, og hvordan man ikke burde se ud. Det var yt at veje for meget. Det er det stadigvæk.

Det er et no-go og et tabubelagt emne, så naturligvis stilede jeg i mine teenageår efter at være veltrænet – være som alle de andre. Vi bar alle rundt på den samme drøm om vores kroppe og vores liv, som omgivelserne formede for os, og som vi sugede til os. Min generation gør det stadig og har lært det helt fra barnsben af.

Det var et helvede at være fed, det var frygteligt, jeg var konstant bagud på point, vaskebrættet kom aldrig. Jeg nåede aldrig målet, bortset fra i korte perioder, indtil badevægten atter nåede nye højder. Alle de andre fik bredere skuldre og større overarme, jeg blev også bredere og større, bare ikke som dem.

Vi har ikke haft det for fedt, og skal vi virkelig undskylde for det?

I dag har jeg tabt kampen for en stund, det er ulykkeligt at indrømme.

Men i dag er jeg lykkelig. I dag er jeg glad for min vægt, alle sundhedsidealer har jeg lagt fra mig. Jeg hviler i mig selv og i min krop, jeg er glad for at spise lidt ekstra og tænker ikke det store på, om der står 110 eller 115 kilo, når jeg træder op på badevægten.

Men det har været en lang rejse, en rejse med selverkendelser. Det har været en rejse, der har budt mig at beundre andre overvægtige, budt mig at ændre mit syn på min og andres kroppe, budt mig at acceptere, hvordan jeg ser ud. Glæden er der, når alt kommer til alt – men kun for en stund.

Jeg ved nemlig godt, at jeg er en last og en belastning for velfærdssamfundet, og at jeg kommer til at trække mere på sundhedssystemet end de fleste, og jeg gør det oven i købet på et oplyst grundlag.

Egentlig er det moralsk forkasteligt, at jeg påtager mig en byrde, som I andre højst sandsynligt kommer til at betale for. Det kan ikke forsvares. Det er, når alt kommer til alt, det eneste, der kan få mig væk fra frikadellerne. Man kan vel ikke påstå, at man er en god samfundsborger, hvis man bevidst pålægger fælleskabet byrder.

Annonce

Jeg stiler efter at være en god samfundsborger, jeg smider ikke skrald på gaden, jeg hjælper gerne kvinder med barnevogne ud af bussen, og jeg hjælper gerne ældre damer over vejen.

Det er vel i grunden enhver borgers pligt at gøre sit bedste for det fælleskab og det land, man befinder sig i.

Jeg prøver som en sindssyg at undskylde for, at jeg er tyk, for min belastning af samfundet, for mit behov for mad og min eksistens. Jeg vil blot bede om, at de tykke må være her, i hvert fald bare lidt endnu.

Vi har ikke haft det for fedt, og skal vi virkelig undskylde for det?

Jeg lever et liv i nuet, jeg lever med min overvægt. Hvis jeg selv kan magte det, kan du så også – og lade mig være i fred?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…