Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen/Melissa Kühn Hjerrild/Marcus Trappaud Bjørn/Lasse Kofod/Mads Nissen/Miriam Dalsgaard/Alexander Lind
Foto: Finn Frandsen/Melissa Kühn Hjerrild/Marcus Trappaud Bjørn/Lasse Kofod/Mads Nissen/Miriam Dalsgaard/Alexander Lind
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal der stemmes: Her er de syv nominerede forfattere til Politikens Litteraturpris 2017

Læserafstemning afgør hvilket af de syv nominerede værker, der skal have 200.000 kroner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi bruger litteraturen til at orientere os i os selv«, sagde Svend Åge Madsen for nylig i et interview her i avisen.

Dermed pegede han på en vigtig kvalitet ved samtlige de bøger, Politikens litteraturredaktion har indstillet til avisens store litteraturpris for 2017.

De har nemlig det til fælles, at de ud over hver især at være dybt originale peger på stærke følelser og vigtige forhold i eksistensen. De er både vendt mod verden og mod det enkelte menneske, og tager man det fantastiske pensum fra en ende af, bliver man inviteret med både i himmel og helvede.

I prisens fundats hedder det om de forfattere og bøger, der kan komme i betragtning, at en forfatter for at kunne blive nomineret,skal være dansk og have udgivet et værk, der har litterær kvalitet og tyngde. Det krav opfylder de nominerede til fulde:

Anne Lise Marstrand-Jørgensens storstilede fortælling om menneskelig ondskab og grusomhed i ’Sorgens grundstof’, som blander historiske fakta med magisk realisme: »Det er menneskets tragedie – at man ikke interesserer sig for andres elendighed«.

Ursula Andkjær Olsens rasende syrebad om Pandora, som både er actionhelt, dronning og hverdagsmenneske: »Jeg vil komme væltende med al min kvindelige list og svaghed og smøre den ud over alle disse tåbelige helte og moralsk stramme patriarker«.

Naja Marie Aidts kollage af smerte og kærlighed skrevet i den rå sorg efter sønnen Carls død. En ’sorgmoders’ rekviem, som blander den første tids choksprog med andre digteres tanker om døden: »Jeg tør ikke tænke på dig da du var levende for det er som knive i kødet«.

Hans Otto Jørgensens avantgardistiske tilbageblik i ’Revolutionær’ på traumatisk barndom og ungdom på landet: »Erindringen, dette fordærvelige plidderpladder, hvor fortrængning og ønsketænkning mødes. Og hvordan erindringen som magtens sprog er at ligne ved den private ejendomsret, hellig og almindelig«.

Caroline Albertine Minors noveller i ’Velsignelser’, der handler om søgende personer, som lader tilfældigheder og indskydelser spille en vigtig rolle, når de handler: »Følelsen af, at ingenting virkelig fandtes, havde vokset i mig hele morgenen, nu foldede den sig ud som en blomst i min hjerne. Hold så op, sagde jeg til mig selv, men jeg kunne ikke«.

Svend Åge Madsens episke kraftpræstation ’Af den anden verden’, som bliver til en alternativ skabelsesberetning og civilisationshistorie. En flok mennesker har efter en giftkatastrofe glemt alt og må genskabe og genopfinde alt, også selve sproget og normer for, hvordan mennesker bør leve sammen: »Man skal opføre sig ordentligt«.

Ida Holmegaards intense og fortættede kammerspil ’Graceland’ om en eftermiddag i december, hvor de små katastrofer lurer under familielivets overflade både i København, New York og i Jylland. »Kunne man ikke fejre mørket ved at slukke lyset, bare et øjeblik?«.

Romaner, noveller og kollager af poetisk og eksperimenterende tilsnit. Der er noget at vælge imellem, noget at gå i gang med at læse.

Politikens Litteraturpris blev indstiftet i 2012 for at forstærke avisens mulighed for at pege på væsentlig litteratur i en tid, hvor der er kamp om opmærksomheden fra alle sider, og nu begynder det syv uger lange og herlige forløb, hvor vi her i sektionen sætter fokus på de indstillede bøger.

Det har fra begyndelsen været meningen, at Politikens Litteraturpris skulle være en læserpris, og sådan har det været, så det er dig, kære læser, som er med til at afgøre, hvilket værk der skal have de 200.000 kroner, og hvilken forfatter der efterfølgende skal hyldes ved prisoverrækkelsen i Pressen 15. marts.

Afstemningsperioden løber frem til og med 26. februar. Se, hvordan du stemmer, i faktaboksen.

Adgang til prisoverrækkelsen bestilles via politikenbillet.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden