Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Thorhauge
Tegning: Thomas Thorhauge

Er der et rumvæsen til stede?

Phie Ambo og Michael Madsen er to af Danmarks fremmeste dokumentarister – og har begge - på hver sin meget forskellige og særegne måde – specialiseret sig i alternative videnskabsinteresserede dokumentarfilm, der forsøger at sætte ord, lyd og fortælling på ofte uhåndgribelige emner

FOR ABONNENTER

Ingen instruktører bedriver i samme omfang som danskerne Phie Ambo og Michael Madsen forskning, når de skaber dokumentarfilm. Begge har lavet film om noget, der ikke umiddelbart kan filmes, og noget, der aldrig før på den måde er blevet undersøgt i dokumentarfilm. Phie Ambo har beskæftiget sig med kærligheden mellem robotter og mennesker i ’Mechanical Love’, med posttraumatisk stress og effekten af meditation i ’Free the Mind’ og med universet, som en biodynamisk landmand opfatter det i ’Så meget godt i vente’. Michael Madsen har i Into Eternity’ forsket i rækkevidden af at anbringe højradioaktivt affald ipermanente depoter, har med ’The Average of the Average’ lavet en danmarksfilm i 3D fra Middelfart og er aktuel med ’The Visit’, hvori han dokumentarisk undersøger et scenarie, der aldrig har fundet sted: Den dag planeten Jorden får kontakt med liv fra et andet sted. Selv om begge dokumentarister gerne går videnskabeligt til værks, viste en samtale mellem dem, at der er store forskelle på, hvad der interesserer dem som filmforskere. Og hvordan de sætter ord på det, de gør.

MADSEN: I ’Så meget godt i vente’ har du en biodynamiker, der tror på, der er en kosmisk sammenhæng imellem alt. Så blomster er ikke bare blomster, der dufter for deres egen og for biernes skyld. De er kosmiske paraboler. Han abonnerer på ideen om, at naturen og alle væsner er besjælet. I ’The Visit’ medvirker en person, som kaldes verdens førende astrobiolog. Altså verdens førende person inden for spørgsmålet om, at hvis der er liv i rummet, hvad kan det så overhovedet være? Og kan det være en anden livsform end den, der findes her på Jorden? I filmen bliver astrobiologen spurgt af det her ’rumvæsen’: Er livet blindt for andet end overlevelse? Og han svarer ’ja’. I hans forståelse af liv står blomsten ikke og suger universets kraft til sig for nogens skyld. Han ser ingen forbindelse mellem alting og ville sige, at vores biodynamiker i ’Så meget godt i vente’ er romantiker. Det er muligt, at mennesket grundlæggende er romantisk. Det tror jeg også, jeg selv er. Men astrobiologen vil ikke se forbindelsestråde på tværs af alting. Det ser den moderne videnskab ikke. Den ser simpelthen ingen overordnet mening. En anden person i ’The Visit’ frygter, at livet på Jorden bare er et kosmisk tilfælde. Et lykketræf kan man måske svinge sig op til at sige, for så vidt at vi er glade for at leve her på Jorden. Men altså bare et tilfælde. Men er livet spredt ud i universet, så tænker jeg, at man måske kan sige, at meningen er, at der også findes liv andre steder. Det ville i hvert fald være mere bekræftende, end at det er os, der er de mærkelige. Og at alting bare er dødt støv og vand i form af stjerner.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden