Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Thorhauge
Tegning: : Thomas Thorhauge

Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

To af Skandinaviens stærkeste sociologiske filmblikke. Ruben Östlund, der siden vandt Guldpalmen i Cannes for ’The Square’, og Januz Metz, der med ’Armadillo’ og ’Fra Thailand til Thy’ instruerede dybdeborende film i vidt forskellige samfundsrelevante emner med stor æstetisk sensibilitet, taler her om genkomne temaer i deres film: Om helte i vores samfund og om maskulinitet og maskuline rollemodeller

FOR ABONNENTER

I2010 lavede Janus Metz en af de vigtigste danske dokumentarfilm i nyere tid. Ikke kun fordi den handlede om den danske krigsindsats i Afghanistan, men fordi den gjorde det med en sensibilitet, den forbandt større eksistentielle temaer og en sociologisk tilgang med krigsfotografiets frontlinjevisualitet. Det blev til mere end blot dokumentation af et Danmark i krig. En historie om unge mænds begær efter at træde ind i helteroller. Og den blev på den måde en slægtning til hans ’Fra Thailand til Thy’, der handlede om mere end blot postordrebrudes migration, men om en bestemt manderolle under afvikling. Ruben Östlund har med film som ’Force Majeure’, ’Play’ og ’De ufrivillige’ befundet sig aktivistisk i netop det felt: udfordringen og afviklingen af de kategoriske forestillinger, vi har om kønsroller, hudfarve og tidens individualistiske heltebilleder. Og selv om Metz primært er dokumentarist, og Östlund iscenesætter sine filmtableauer, føltes det gavnligt at tvinge dem sammen. Vi satte hinanden stævne en dag i Göteborg; et møde, der uforvarende fandt sted første mandag efter terrorangrebet i Paris.

ÖSTLUND: Kaffe?

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden