Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

P

Til dig, der skal holde jul: Her er den sikre køreplan til en vellykket julemiddag

Undgå at stå med et vildt blik i øjnene og et kaotisk køkken, når gæster kommer juleaften. Her er den perfekte tidsplan til en vellykket julemiddag. For en vellykket julemiddag handler om timing. Og du kan ligeså godt indse det. Du skal begynde i god tid.

Opskrifterne til køreplanen finder du her og som links ved de forskellige trin.


Måske er det første gang du skal holde jul. Måske er du ikke vant til at håndtere en stor fugl og ditto tilbehør, der SKAL være færdigt på samme tid – og på den rigtige side af kl. 19, så aftenens program med juletræsdans og pakkeuddeling ikke skrider.


Måske har du brug for en hjælpende hånd til at få overblik.


Derfor har Politiken rådført sig med den erfarne kok og madskribent Pernille Skjødt. Hun har en lang erfaring med at holde juleaften og har kokkens kølige blik for, hvornår du skal gøre hvad.


Lad os gå i gang

Kl. 9.30

Skal du stå for maden gælder om at komme i gang fra morgenstunden. Julemaden kan nemlig forberedes i god tid, og kommer du i gang fra morgenstunden vinder du meget tid og overblik, og undgår at hele køkkenet koger senere på dagen.


Tid til and

Kl. 9.45

Du skal begynde med det der tager længst tid: Anden. Tænd først ovnen på 150 grader og tag anden ud af køleskabet (vi går ud fra at du gemmer den der).

Lad dig ikke skræmme af dyrets størrelse. Tænk på den som en forvokset kylling. Pluk anden for eventuelle rester af fjer og rens og skyl den grundigt. Der kan sidde rester af indvolde og ekstra flomme. Du kan fjerne rester af fjer ved at bruge en gasbrænder. Krydr godt ind- og udvendig. Herefter skal anden stoppes godt med æbler og svesker. Luk med kødnåle, så fyldet holdes inde og så er det bare ind i ovnen med dyret. Du har styr på det. Og nu skal anden hygge sig i ovnen de næste tre timer.


Anden er i ovnen

Kl. 10.00

Nu er anden i ovnen, men hvis du vil have en middag, der sidder i skabet, er det videre i køkkenet. For en vellykket julemiddag står og falder med sovsen eller saucen, som det korrekt hedder. Her kan du selv sætte dit personlige udtryk.

Det er ikke ulovligt at nappe en bouillonterning, men når du nu har tiden, så begynd på saucen med det samme.

Nogle ænder leveres uden hals, kråser og det yderste vingeled, som er det der bruges til andefond. Køb 2-3 ekstra andelår og kog en god andefond på dem i stedet.


Kog en fond

Kl. 10.15

Rist vingerne og eller lårene af på en pande. Tilsæt løg og timian. Kom det op i en gryde, og tilsæt vand. Kog din pande af med rødvin. Voila – , nu har du grundingrediensen til en vellykket sauce, som du vil score mange point på, når middagen serveres. Lad den simre 3-4 timer, så jo før du kommer i gang jo bedre. Du kan med fordel lave fonden flere dage i forvejen.


Skræl kartofler

Kl. 10.30

Vi hopper hurtigt videre. For nu kommer det vigtige tilbehør. Hvide og brunede kartofler er selvskrevne ledsagere til anden. De små kartofler til brunede kartofler skal skrubbes og koges og herefter pilles. Og så skal de hvide skrælles. Her er det oplagt at kalde på hjælp. Det er en del af det trivielle køkkenarbejde børn ned til fem år kan deltage i – så inddrag dem.


Kog rødkålen

Kl. 11.00

Er du rigtig tjekket har du kogt din rødkål dagen før. Eller flere dage i forvejen, men du kan sagtens nå at gøre det på dagen. Og nej, man køber ikke rødkål til juleaften. Man laver den selv. Det er super simpelt og smagen trumfer tifold det besvær det kan synes at være at snitte et rødkålshoved. Sæt julemusik på og kør.


Husk pause

kl. 12.00

Du er halvt igennem. Der er stadig flere timer til gæsterne kommer. Men husk dig selv. Spis noget frokost, noget frugt, få benene op, drik en kop kaffe og sæt tjektegn på din liste.


Kig til anden

Kl. 12.30

Der er nu mindre end en time til at anden skal ud, men du skal lige nå at lave risalamanden inden. Så er den på plads, og der er en ting mindre på to-do-listen.


Lav risalamande

Kl. 12.35

Tag den kolde risengrød ud af køleskabet – ja du skal huske at koge grød til risalamanden dagen før. Ellers kan en nødløsning være at koge grøden, brede den ud på en bakke og så stille den i fryseren en halv time, så den køles tilpas ned.

En anden løsning er at få en venligt familiemedlem til at tage desserten med – og så kan du hoppe direkte videre til næste felt. Er du super planlægger kan du også lave risalamanden den 23. december.


Tag anden ud

Kl. 13.00

Nu har anden fået tre timer og vil i de fleste tilfælde være færdig. Det er selvfølgelig en gennemsnitsstegetid. Har du en større and skal den muligvis har en halv time mere, så her kræver det lidt gefühl og evt. et stegetermometer.

Tag anden ud og nyd duften og lyden af det sydende andefedt, der hylder dit hjem ind i ægte julestemning. Lad dyret hvile de næste 45 minutter.


Lav en salat

Kl. 13.15

Mens anden hviler, skal du i gang igen. Lav en salat, så der også er et friskt indslag på julebordet. Det er et godt supplement til den tunge og fyldige julemad og den lyser op som små diamanter på julebordet.


Arbejd videre på saucen

13.30

Når salaten er forberedt kan du gå videre med saucen og lave den færdig.


Parter anden

Kl. 13.45

Nu er anden kølet tilpas meget ned til, så du kan partere den uden at det sprøjter med fedt og saft udover hele dit køkken. Skær lårene af, og skær brystet ud. Kom det i et fad, så du kan opvarme det og lige give anden den sprøde overflade før servering.


Opvask og oprydning

14.00

En af de vigtigste regler i køkkenet er løbende at vaske op og rydde op, inden du går videre til noget nyt. Ellers kan hele køkkenet pludselig eksplodere i opvask. Så gør det nu.


Tag det roligt

Kl. 14.15

Nu er alle elementerne til julemiddagen klar. Anden er parteret, de hvide kartofler står klar i gryden. Kartoflerne, der senere skal brunes er kogt, pillet og afkølede og rødkålen er klar.

Du kan faktisk tage det ret roligt lige nu. Det kan ikke gå galt. Du har styr på det og du kan med sindsro modtage dine gæster hvert øjeblik det skal være (medmindre du lige skal have vasket andefedtet ud af håret og strøget en kjole eller skjorte).


Tag imod dine gæster

Kl. 16.30

Tag imod dine gæster. Du har tid til at tale med dem, byde dem på et glas og noget af det juleknas du helt sikkert har lavet eller købt i forvejen. Træk vejret og lad julefreden sænke sig, inden du skal videre i køkkenet.


Så er der kartoffelshow

Kl. 17.30

Så er det tid til kartoffelshowet. Sæt de hvide kartofler i kog og lav de brunede kartofler. Det giver præstationsangst hos mange at lave brunede kartofler, men tro på dig selv. Du kan godt. Tricket er at kartoflerne ikke må være helt tørre – men heller ikke for våde for så kan karamellen ikke hænge ved. Der skal være et præcis forhold mellem smør og sukker, så følg opskriftens anvisninger nøjagtigt her. Start med at smelte sukkeret på en tør pande. Lad være med at røre i panden med en ske før det er helt smeltet. Det kan skabe krystaller og ødelægge karamellen. Sving i stedet panden langsomt rundt til sukkeret er smeltet og har en flot brun farve. Start forfra, hvis det bliver for mørkt. Tilsæt smør og kom kartoflerne i.


Anretning og servering

Kl. 18.00

Så mangler du bare at opvarme saucen, rødkålen og anden. Herefter skal du servere din julemiddag med et selvsikkert smil på læben, og når alle julegæsterne roser maden, må du godt lyve og sige, at det da ikke er noget at bikse sådan en middag sammen.



  • I morgen skal du sove længe. Du har fortjent det.

    God jul fra Politiken


    Redaktion

    Redaktør og tekst: Mette Mølbak

    Video: Heidi Skibsted

    Layout: Christine Vierø Larsen

    Kok og opskrifter: Pernille Skjødt


    Læs mere:

    Annonce

    For abonnenter

    Annonce

    Podcasts

    • Du lytter til Politiken

      Vi holder sommerferie men...
      Vi holder sommerferie men...

      Henter…
    • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

      Du lytter til Politiken

      Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
      Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

      Henter…

      Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

    • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

      Du lytter til Politiken

      Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
      Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

      Henter…

      Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

    Forsiden

    Annonce